Nauka

CHEMIA: Noblista przewidział

Ostatnia aktualizacja: 20.09.2007 11:40
Dlaczego surowe białko kurzego jaja się nie psuje

 

Sprawa nie jest może wielkiej wagi, ale laureata Nagrody Nobla w dziedzinie fizjologii i medycyny z 2001 r. Tima Hunta bardzo ucieszył wynik tego prostego eksperymentu, bo uczony lubi, gdy jego prognozy się sprawdzają. Chodziło o to, co będzie się działo z białkiem kurzego jaja jeśli zostawi się je w temperaturze pokojowej przez dłuższy czas. Takie doświadczenie może zrobić każdy, a to zostało sfilmowane i pokazane w Internecie. Hunt przewidział – słusznie – że białko, w przeciwieństwie do innych produktów żywnościowych nie zepsuje się, ponieważ zawiera substancje zapobiegające rozwojowi bakterii. Lizozym rozpuszcza ich ścianę komórkową, owotransferyna absorbuje żelazo niezbędne mikrobom do życia, a awidyna pochłania niezbędną także biotynę i jak się okazało jest to rzeczywiście taka ilość, by surowe białko nie uległo procesom rozkładu, a po prostu wyschło. Pozostawione wraz z białkiem w szklance na ponad 50 dni inne produkty nie zniosły tego okresu bez szwanku, przy czym jogurt porośnięty mechatą pleśnią przedstawiał się szczególnie „efektownie”.  Naukowiec przestrzega jednak przed jedzeniem zbyt wielu jajek na surowo, ponieważ wspomniane związki mają w większych ilościach niekorzystny wpływ na zdrowie.

 

 

Źródło: Telegraph  

Zobacz więcej na temat: białko jogurt
Czytaj także

Woda na Księżycu pochodzi z komet?

Ostatnia aktualizacja: 21.11.2009 04:45
Trwają spekulacje, skąd właściwie się wziął lód na Księżycu.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Polskie czujniki wykryją trującą melaminę w mleku

Ostatnia aktualizacja: 24.03.2010 11:54
Nowatorskie czujniki, które w przyszłości pozwolą szybko i pewnie wykrywać produkty skażone melaminą, opracowali naukowcy z Instytutu Chemii Fizycznej Polskiej Akademii Nauk (IChF PAN) w Warszawie.
rozwiń zwiń