X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
Nauka

Naukowcy: picie kawy może zmniejszyć ryzyko raka wątroby

Ostatnia aktualizacja: 01.06.2017 10:22
Zwiększenie codziennej dawki kawy może zmniejszać ryzyko rozwoju raka wątrobowokomórkowego (HCC) - wynika z badań naukowców z University of Southampton, których wnioski publikuje pismo "BMJ Open".
Kawa w odpowiednich ilościach może być elementem zdrowej diety
Kawa w odpowiednich ilościach może być elementem zdrowej dietyFoto: pixabay.com/Unsplash

Brytyjscy naukowcy przyjrzeli się danym pochodzącym z 26 badań, w których udział wzięło łącznie 2,25 mln osób.

Czytaj więcej:
nauka free 1200.jpg
Nauka w portalu PolskieRadio.pl

Jak stwierdzono - zwiększenie spożycia kawy o jedną filiżankę dziennie miało związek ze zmniejszeniem ryzyka HCC o 20 proc. Picie dwóch filiżanek więcej - o 35 proc. i tak dalej, aż do pięciu filiżanek (niewiele osób piło więcej niż pięć).

Pozytywny wpływ, choć mniejszy, miała także kawa bezkofeinowa.

- Picie kawy wiąże się z wieloma korzyściami dla zdrowia, a te badania wskazują, że ma ono także wpływ na zmniejszenie ryzyka nowotworu wątroby - podkreślił autor badań dr Oliver Kennedy.

- Nie sugerujemy jednak, że każdy powinien zacząć pić pięć filiżanek kawy dziennie - dodał.

Rak wątrobowokomórkowy rozwija się najczęściej u osób z marskością i niewydolnością wątroby. Rokowania są często niepomyślne. Szacuje się, że do 2030 roku liczba zachorowań diagnozowanych rocznie wzrośnie o ok. 50 proc.

Zwiększone spożycie kawy, jak wykazały już wcześniejsze badania, może chronić także przed marskością wątroby. Ma to związek m.in. z zawartymi w kawie przeciwutleniaczami oraz jej właściwościami przeciwzapalnymi.

PAP - Nauka w Polsce, kk

Zobacz więcej na temat: NAUKA zdrowie kawa
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak