Nauka

Aspartam nie do końca bezpieczny

Ostatnia aktualizacja: 30.11.2018 23:46
Wszyscy wiemy, że spożywanie słodkich przekąsek nie jest do końca zdrowe, wywołuje skoki poziomu cukru we krwi, a w dalszej perspektywie może wywołać insulinoopornośc mogacą przekształcić się w pełnoobjawową cukrzycę. Dlatego część konsumentów przerzuciła się na produkty „light” lub „zero” zawierające zamienniki cukru, takie jak aspartam, sukraloza czy acesulfam-k.
Słodzik i cukier
Słodzik i cukierFoto: Shutterstock

Już same nazwy owych specyfików wywołują chemiczny dreszcz na plecach. I słusznie. Grupa naukowców z Uniwersytetu Ben Guriona w Izraelu oraz ich koledzy z Uniwersytetu Nanyang w Singapurze, przeprowadzili serię eksperymentów mających wykazać wpływ sztucznych słodzików na bakterie obecne w naszym systemie pokarmowym. Wyniki były szokujące. Już 1 miligram słodzików wystarczył, by bakterie obecne w naszych jelitach, stały się toksyczne. Zły stan flory jelitowej wpływa nie tylko na kłopoty z przyswajaniem składników odżywczych. Bakterie obecne w naszych jelitach, powiązane są choćby z otyłości. Liczne badania wykazały, że osoby otyłe mają mniej zróżnicowaną florę bakteryjną od osób o prawidłowej wadze. Mikrobiom jelitowy odpowiedzialny jest również za odporność. Tkanka limfatyczna w jelicie zawiera największą ilość komórek zdolnych do wywołania odpowiedzi immunologicznej. W końcu zaś, jelita to wręcz nasz drugi mózg, a bakterie jelitowe odpowiedzialne są chociażby za produkcję serotoniny, której niedobór może wywoływać spadki nastroju jak i depresję.

Ostrożnie ze słodzikami

I choć badanie naukowców z Izraela i Singapuru prowadzone było na hodowli komórek i ich wyników na razie nie należy przenosić w sposób jednoznaczny na funkcjonowanie ludzkiego organizmu, to postulują oni dużą ostrożność w spożywaniu produktów zawierających sztuczne słodziki. Jeszcze bardziej zastanawiająca jest obecność tych szkodliwych substancji w odżywkach dla sportowców, które, jeśli wierzyć sloganom reklamowym, mają zapewniać zwiększoną witalność i zdrowie. Giganci przemysłu spożywczego zdają się nie zauważać obecności szeregu naturalnych słodzików, takich jak ksylitol, stewia czy erytrol, które mając zalety sztucznych słodzików, pozbawione są ich wad. Na pewno czynnikiem decydującym jest tu cena, ale czy tylko to? 

Michał Migała