X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
Nauka

Sekret stwardnienia rozsianego może tkwić w jelitach

Ostatnia aktualizacja: 30.01.2019 08:26
Stwardnienie rozsiane… kiedyś te dwa słowa brzmiały jak bezlitosny wyrok. Dziś, dzięki postępom nauki, jesteśmy w stanie jeszcze nie leczyć, ale w dużym stopniu spowalniać postępy tej choroby. A perspektywa, dzięki najnowszym badaniom, może być jeszcze lepsza.
Stwardnienie rozsiane to skomplikowana choroba neurodegenereacyjna
Stwardnienie rozsiane to skomplikowana choroba neurodegenereacyjnaFoto: Adobe Stock

Dla przypomnienia: stwardnienie rozsiane, czyli Sclerosis Multiplex, to choroba autoimmunologiczna. System odpornościowy atakuje u pacjenta mielinę, czyli tłuszczową, białą warstwę ochraniającą komórki nerwowe w mózgu, nerwie wzrokowym i rdzeniu kręgowym. W wyniku tego powstaje stan zapalny, który powoduje uszkodzenia komórek nerwowych. Objawia się to bólem, zmęczeniem, słabością fizyczną, kłopotami ze wzrokiem, aż w końcu niepełnosprawnością ruchową.

Zbuntowane limfocyty

Niedawne odkrycie naukowców z uniwersytetu w Zurichu i Karolinska Institute w Szwecji wskazuje, że odpowiedzialne za to jest specyficzny rodzaj limfocytów B. Pełnią one rolę „pamięci” systemu odpornościowego przypominając o przeszłych infekcjach i wirusach po to, by w razie czego przeprowadzić szybką odpowiedź. To one odpowiedzialne są za nabywanie odporności na przykład dzięki szczepionkom. To one również, z nieznanych jeszcze powodów, „napuszczają” inne komórki, limfocyty T, by atakowały osłonki mielinowe w mózgu i rdzeniu kręgowym pacjentów. Limfocyty T powodują uszkodzenia, ale nie zrobiłyby tego bez sygnału od limfocytów B.

Ratunek w jelitach

Tutaj przechodzimy do właściwego odkrycia. Badacze z uniwersytetu w San Francisco odkryli, że te same "napuszczające" limfocyty B znajdujące się w jelitach, produkują przeciwciała IgA. Te z kolei po pokonaniu drogi z jelit do mózgu, redukują zapalenie nerwów u pacjentów ze stwardnieniem rozsianym. W wielu przypadkach na dobre. Przynajmniej u myszy. Naukowcy skupiają się teraz na zbadaniu, jakie bakterie w jelitach wzmagają produkcję dobroczynnych przeciwciał IgA.

To jeszcze jeden przykład na zależność pomiędzy mózgiem, czy w ogólności - układem nerwowym, a florą bakteryjna w jelitach. Wzbudza to oczywiście pytania o to, czy określony styl życia może sprzyjać rozwinięciu się choroby, ale na to pytanie nie ma jeszcze jasnej odpowiedzi. Wiadomo jednak nie od dziś, że cukier i sztuczne słodziki wprost masakrują w naszym układzie pokarmowym dobre bakterie.

Najważniejsze jednak, że naukowcy odkrywają coraz dokładniej przyczyny i mechanizmy choroby, która kiedyś owiana była tajemnicą. Poznanie przeciwnika to pierwszy krok do jego pokonania. 

Michał Migała

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak