W 1816 roku wydano w Warszawie książkę "Kucharka miejska i wiejska, albo sposobów gotowania rozmaitych mięsnych, postnych i rybnych potraw, tudzież robienia ciast, tortów etc. na trzy rozdziały podzielona, w których się znajduje sto postnych i sto rybnych potraw". W tym samym roku powołany został także Uniwersytet Warszawski.
Historia z indeksem w tle. 200 lat UW
Zapewne warszawiacy, aby nabyć produkty spożywcze chodzili pod Pałac Kazimierzowski, który był siedzibą uczelni. Mało kto wie, że na Krakowskim Przedmieściu, tam, gdzie dziś jest najstarsza część UW, w 1816 roku był bazar. A tam leguminy, mięso, chleb i kartofle.
Co jadała wówczas profesura i czy ówcześni studenci gotowali sobie obiady według wymienionej książki kucharskiej, dowiesz się z nagrania audycji.
***
Tytuł audycji: Eureka
Prowadzi: Dorota Truszczak
Gość: dr Robert Gawkowski (historyk)
Data emisji: 2.03.2016
Godzina emisji: 20.14
pg/asz