X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
Nauka

W jakiej temperaturze miód traci swoje właściwości?

Ostatnia aktualizacja: 06.03.2019 07:45
– Jest taki moment i to nie jest ta sama temperatura dla wszystkich miodów – tłumaczy dr Tomasz Rożek.
Audio
  • Jaka jest idealna temperatura dla miodu? (Pytania z kosmosu/Trójka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock

– Specjaliści twierdzą, że najwięcej dobrych właściwości miód zachowuje w temperaturze maksymalnej około 35 stopni Celsjusza. Taka temperatura panuje we wnętrzu ula i panuje takie przekonanie, że kompozycja chemiczna miodu jest dostosowana do warunków w jakich jest on przechowywany i konsumowany przez pszczoły  – wyjaśnia dr Rożek. 

Co się stanie, gdy podgrzejemy miód do temperatury powyżej 40 stopni Celsjusza? Zapraszamy do wysłuchania dołączonego nagrania audycji.

***

Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz RożekMarcin Łukawski 
Data emisji: 6.03.2019
Godzina emisji: 7.14

ml/gs

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Czy wszystkie planety obracają się w tę samą stronę?

Ostatnia aktualizacja: 27.02.2019 07:45
– Musimy podkreślić, że mamy tu do czynienia z dwiema różnymi sytuacjami – zaczyna dr Tomasz Rożek. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Czy trucizna może się przeterminować?

Ostatnia aktualizacja: 28.02.2019 07:45
– To zależy o jakiej truciźnie mówimy – podkreśla dr Tomasz Rożek.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Dlaczego metalowa łódka utrzymuje się na wodzie?

Ostatnia aktualizacja: 04.03.2019 07:45
– Wszystko zależy od tego, czy została zbudowana wedle prawideł sztuki – podkreśla dr Tomasz Rożek.
rozwiń zwiń