X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
Nauka

Liofilizacja. Patent Indian wykorzystywany przez alpinistów

Ostatnia aktualizacja: 08.02.2018 15:37
Już kilkaset lat temu andyjscy Indianie Quechua odkryli sposób, dzięki któremu mogli przechowywać żywoność przez długie miesiące.
Audio
  • Żywność liofilizowana. Czy to zdrowy wybór? (Stacja Nauka/Czwórka)
Żywność liofilizowana, zdjęcie ilustracyjne
Żywność liofilizowana, zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock/Vilsone

gujawa guava owoc 1200.jpg
Gujawa - karaibska siostra gruszki

Choć w światowej technologii żywności metoda została opracowana po raz pierwszy w czasie II wojny światowej na zlecenie rządu Stanów Zjednoczonych w celu wyprodukowania dla wojska żywności o niewielkiej wadze, to powinniśmy wiedzieć, że protoplastami tej techniki byli... Indianie. Wiele lat temu jako pierwsi zastosowali prymitywną metodę liofilizacji żywności, która mogłaby się szybko zepsuć.

- Indianie zauważyli, że żywność, która została pozostawiona w warunkach, gdzie występowało niskie ciśnienie i temperatura oprócz tego, że zamarza traci też wodę, która w tym procesie odparowuje - mówił dziennikarz Czwórki Patryk Kuniszewicz. 

Współcześnie, żywność liofilizowana ze względu na swoją wagę i niewielkie rozmiary jest chętnie wybieranym produktem wśród sportowców i alpinistów. Czy taka żywność jest zdrowa dla naszego organizmu? Co wchodzi w skład takich produktów? Czy porcją tak zakonserwowanej żywności jesteśmy w stanie zaspokoić apetyt po wzmożonej aktywności fizycznej? M.in. o to zapytaliśmy eksperta ze sklepu BearWay Dariusza Badełka. Zapraszamy do wysłuchania nagrania.

***

Tytuł audycji: Stacja Nauka

Prowadzi: Patryk Kuniszewicz

Materiał opracowała: Kaja Zemła

Gość w nagraniu: Dariusz Badełek (BearWay.pl)

Data emisji: 8.02.2018

Godzina emisji: 12.47

ac/kul

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Dlaczego warto polubić kaszę?

Ostatnia aktualizacja: 06.09.2017 19:55
Produkty zbożowe, zaraz za warzywami i owocami, stanowią ważny element piramidy żywienia, ale paradoksalnie wiele osób, będących na diecie, w pierwszej kolejności rezygnuje z pieczywa, mąk i kasz.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Dlaczego sięgamy po słodycze?

Ostatnia aktualizacja: 02.11.2017 15:34
Wiele dzieci wykazuje wyraźną niechęć do jedzenia warzyw. Jednocześnie entuzjastycznie reagują na myśl o słodyczach, frytkach i wielu innych niezdrowych produktach. Dlaczego tak się dzieje?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Durian - owoc dla odważnych

Ostatnia aktualizacja: 01.01.2018 14:50
Jak ser pleśniowy, jak syrop z cebuli i śmietany albo... jak zgniłe mięso. Są tacy, którzy twierdzą, że durian to najbardziej śmierdzący owoc na świecie.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Gujawa - karaibska siostra gruszki

Ostatnia aktualizacja: 05.02.2018 14:26
Gujawa słynie z właściwości antyseptycznych i przeciwpasożytniczych, ze względu na wartości odżywcze ma szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej, jej liście sprawdzają się w łagodzeniu... bólu zębów.
rozwiń zwiń