X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
Nauka

Żółty ser najlepszym źródłem wapnia

Ostatnia aktualizacja: 04.02.2019 11:56
- W serach najbardziej wartościową rzeczą jest wapń. Jeżeli ktoś nie zdaje sobie sprawy, jak ważny jest wapń jako makroelement, na pewno będzie chorował - przekonywał dr hab. Antoni Pluta z SGGW. 
Audio
  • Deska serów pomysłem na zdrowie (Pigułka na zdrowie/Jedynka)
Żółty ser
Żółty serFoto: Pixabay

Dla porównania, żeby zaspokoić codzienne zapotrzebowanie na wapń trzeba zjeść: skrzynkę jabłek, 6 kg chleba, 11 kg pomidorów, 1 kg białego sera i tylko 12 dag żółtego sera. Te wyliczenia pokazują, jak cennym produktem jest żółty ser i dowodzą, że nie warto z niego rezygnować. - Żółty ser jest najlepszym źródłem wapnia – przekonywał specjalista.  

Jak produkuje się ser o obniżonej zawartości tłuszczu? W jaki sposób spożywanie sera pomaga walczyć z podjadaniem? 

Zapraszamy do wysłuchania całej audycji.

***

Tytuł audycji: Pigułka na zdrowie

Prowadzi: Artur Wolski

Goście: dr hab. Antoni Pluta (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego)

Data emisji: 2.02.2019

Godzina emisji: 13.47

abi

 

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Jaki właściciel, takie zwierzę, czyli zwierzęta też tyją

Ostatnia aktualizacja: 26.01.2019 14:08
Najnowsze badania dowodzą, że nadwaga może być fatalna w skutkach zarówno dla nas, jak i dla naszych czworonożnych przyjaciół. - Opiekunowie, którzy mają zwyczaj karmić swoje zwierzęta resztkami domowego jedzenia, częściej przyczyniają się do ich nadwagi i otyłości - mówiła dr n. wet. Małgorzata Głowacka. 
rozwiń zwiń