Nauka

Żółty ser najlepszym źródłem wapnia

Ostatnia aktualizacja: 04.02.2019 11:56
- W serach najbardziej wartościową rzeczą jest wapń. Jeżeli ktoś nie zdaje sobie sprawy, jak ważny jest wapń jako makroelement, na pewno będzie chorował - przekonywał dr hab. Antoni Pluta z SGGW. 
Audio
  • Deska serów pomysłem na zdrowie (Pigułka na zdrowie/Jedynka)
Żółty ser
Żółty serFoto: Pixabay

Dla porównania, żeby zaspokoić codzienne zapotrzebowanie na wapń trzeba zjeść: skrzynkę jabłek, 6 kg chleba, 11 kg pomidorów, 1 kg białego sera i tylko 12 dag żółtego sera. Te wyliczenia pokazują, jak cennym produktem jest żółty ser i dowodzą, że nie warto z niego rezygnować. - Żółty ser jest najlepszym źródłem wapnia – przekonywał specjalista.  

Jak produkuje się ser o obniżonej zawartości tłuszczu? W jaki sposób spożywanie sera pomaga walczyć z podjadaniem? 

Zapraszamy do wysłuchania całej audycji.

***

Tytuł audycji: Pigułka na zdrowie

Prowadzi: Artur Wolski

Goście: dr hab. Antoni Pluta (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego)

Data emisji: 2.02.2019

Godzina emisji: 13.47

abi

 

Czytaj także

Jaki właściciel, takie zwierzę, czyli zwierzęta też tyją

Ostatnia aktualizacja: 26.01.2019 14:08
Najnowsze badania dowodzą, że nadwaga może być fatalna w skutkach zarówno dla nas, jak i dla naszych czworonożnych przyjaciół. - Opiekunowie, którzy mają zwyczaj karmić swoje zwierzęta resztkami domowego jedzenia, częściej przyczyniają się do ich nadwagi i otyłości - mówiła dr n. wet. Małgorzata Głowacka. 
rozwiń zwiń