Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- garść mąki tortowej
- 2 kubki passaty pomidorowej
- pół kubka śmietanki kremówki
- 1 por (biała część)
- 1 cebula
- 3 łyżki startego parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżka oregano
- oliwa
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Przepisy w portalu Polskieradio.pl
Czytaj także:
Jak zrobić:
Ziemniaki przeciśnięte przez praskę łączymy z mąką, solą i jajkiem aż powstanie gładka masa.
W garnku lub na patelni, na oleju, podsmażamy skrojoną cebulę i czosnek, a gdy się już zezłocą, dodajemy passatę, sól, miód i oregano. Dusimy wszystko ok. 15 minut. Na koniec rozprowadzamy śmietankę i zdejmujemy z ognia.
Z ciasta ziemniaczanego formujemy placek, który przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na 10 minut. W tym czasie siekamy pora w cienkie talarki i skrapiamy go sokiem z cytryny.
Podpieczony placek ziemniaczany smarujemy sosem a na wierzchu układamy pora. Pizzę wkładamy ponownie do piekarnika na ok. 20 minut.
Gotowe gorące danie posypujemy startym parmezanem.
#SmakiPolskie 🔸 Kochani, dzisiaj kuchnia z resztek, a takie ma każdy w swojej lodówce: niechciane wygotowane warzywka z...
Opublikowany przez Jedynka - Program 1 Polskiego Radia Czwartek, 25 lutego 2021
Zapraszamy do wysłuchania całej audycji, w której rozmawialiśmy z dziennikarką Katarzyną Bosacką o tym, jak zagospodarować resztki po obiedzie:
03:16 Jedynka/Cztery pory roku - 25.02.2021 smaki polskie Jak zagospodarować resztki po obiedzie? (smaki polskie/Jedynka)
***
Tytuł audycji: "Smaki polskie" w ramach audycji Cztery pory roku
Prowadzi: Sława Bieńczycka
Autorka: Małgorzata Raducha
Data emisji: 25.02.2021 r.
Godzina emisji: 11.20
kk