Kultura

Przepis na przepyszne ciasto z truskawkami

Ostatnia aktualizacja: 10.06.2021 12:45
Sezon na truskawki w pełni. Jak można wykorzystać te owoce? Proponujemy ciasto! 
Ciasto truskawkowe
Ciasto truskawkoweFoto: BarbaraGoreckaPhotography/shutterstock.com

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 60 dkg truskawek
  • cukier puder do posypania
książka przepis gotowanie 1200.jpg
Przepisy w portalu Polskieradio.pl



Czytaj także:


Jak zrobić?

Jajka (ogrzane) wbijamy do miski i miksujemy do uzyskania jasnego koloru. Stopniowo dodajemy do nich cukier - zwykły i waniliowy. Miksujemy do zbielenia. Następnie dolewamy olej, wlewamy go cienką strużką. Miksujemy masę ok. 4 minuty. 

Mąkę pszenną mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia. Dosypujemy ją stopniowo do masy jajeczno-cukrowej, miksując na wolnych obrotach do połączenia składników.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Tortownicę wykładamy zwilżonym i ugniecionym papierem do pieczenia (papier wówczas się nie łamie i łatwo się rozkłada). Wylewamy ciasto do formy. Na jego wierzchu kładziemy poćwiartkowane truskawki (nie wciskamy owoców do ciasta, same opadną).

Ciasto pieczemy 50 minut do zezłocenia i suchego patyczka. Po wyłączeniu piekarnika dajemy ciastu "odpocząć" ok. 15 minut. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.



Zapraszamy do wysłuchania całej audycji, w której mówiliśmy o truskawkach... z naukowego punktu widzenia. Czy truskawka to na pewno owoc?


Posłuchaj
03:28 Jedynka/Cztery pory roku - 10.06.2021 smaki polskie Przepis na przepyszne ciasto z truskawkami (Cztery pory roku/Jedynka)

  

***

Tytuł audycji: "Smaki polskie" w ramach audycji Cztery pory roku 

Prowadzi: Roman Czejarek

Autorka: Małgorzata Raducha

Data emisji: 10.06.2021 r.

Godzina emisji: 10.45

kk

www.narodoweczytanie.polskieradio.pl
Cichociemni
Czytaj także

Przepis na szybkie pulpety z dodatkiem lubczyku

Ostatnia aktualizacja: 29.04.2021 10:00
Lubczyk ma niepowtarzalny smak i aromat. Wchodzi w skład wielu mieszanek ziołowych, różnorodnych kostek bulionowych, popularnej maggi i zup błyskawicznych. Pomaga na dolegliwości trawienne, działa rozkurczowo i moczopędnie. Jest też... afrodyzjakiem.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Przepis na farszynki, czyli smażone kotlety ziemniaczane z farszem

Ostatnia aktualizacja: 20.05.2021 10:00
Dziś ziemniaki w roli głównej. Ciasto jest banalne w wykonaniu, a nadzienie można sobie dowolnie skomponować. Pycha!
rozwiń zwiń
Czytaj także

Przepis na pierogi z pieczonym mięsem kaczki

Ostatnia aktualizacja: 27.05.2021 12:25
Jeśli znudziły ci się klasyczne pierogi z mięsem wieprzowym, z białym serem lub kapustą i grzybami, oto przepis dla ciebie. Dziś zachęcamy do zrobienia pysznych pierogów z farszem z mięsa kaczki.
rozwiń zwiń