Z badań wynika, że celebrowanie posiłków przy wspólnym stole, rzadziej prowadzi do chorób cywilizacyjnych takich jak bulimia czy anoreksja. Równocześnie w mediach kreuje się model szczupłej i wysportowanej sylwetki, a w wielu środowiskach panuje wręcz kult ciała. - Wszelkie zaburzenia odżywiania mają swój początek w wieku dojrzewania, kiedy ciało zaczyna się zmieniać. Ważne jest wówczas to, jak otoczenie zaczyna odbierać te zmiany i czy są one akceptowane przez młodego człowieka – powiedziała Wioletta Szczerbińska.
Z tym stwierdzeniem zgodziła się również Anna Gnich, która jak dodała, to co dzieje się w rodzinie ma duży wpław na to, jak dziecko przyjmuje zmiany w swoim życiu. - System rodzinny nie zawsze stwarza dobre warunki do budowania pewności siebie i akceptacji - zauważyła gosc audycji.
„Na początku był głód”, to tytuł książki prof. Marka Konarzewskiego, jego zdaniem jedzenie sprawia nam przyjemność, jednak czasem robimy sobie nim krzywdę. - W przeszłości ewolucyjnej, która wciąż nas kształtuje, nie mieliśmy takich sytuacji, w których pokarmu było tak wiele jak obecnie. Kiedy wówczas nadarzała się okazja aby się najeść do syta, to trzeba to było zrobić, ponieważ nie wiadomo kiedy tak okazja się powtórzy - powiedział ekspert.
***
Tytuł audycji: "Ślady na piasku"
Prowadzący: Agnieszka Kozłowska - Łysko
Data emisji: 28.10.2017 r.
Godzina emisji: 6:00