Redakcja Programów Katolickich

Boże Narodzenie na Madagaskarze

Ostatnia aktualizacja: 22.12.2018 07:00
Przygotowanie do świat Bożego Narodzenia na Madagaskarze rozpoczyna się od momentu Adwentu. Jeżeli kościół jest własnością kilku, a nawet kilkunastu wiosek to poszczególne miejscowości przygotowują już na kilka tygodni wcześniej tzw. „tableau vivant” czyli historie narodzin Zbawiciela: miejscowi w postaci teatru, zamiejscowi w pieśni.
Audio
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: pixabay

Zazwyczaj na Boże Narodzenie gotują ryż z pierwszego zbioru, który smakuje wyśmienicie, bo jest to akurat czas zbiorów. Do tego jest gęś lub kura. Biedni zaś zadawalają się wieprzowiną lub wołowiną . Mięso dodaje uroczystego charakteru, w wielu rodzinach bowiem jest jadane głównie w większe święta.

W kościele przed pasterką, która zaczyna sie zwykle o 22.00, a kończy nad ranem,  wystawiane są jasełka pięknie przygotowane przez dzieci i młodzież. Modlitwie towarzyszy ogromna radości, dynamiczność, spontaniczność i wiele, wiele wspólnych liturgicznych tańców. 

To tylko kilka obrazków, ale  różnorodność tradycji jest ogromna, bowiem Madagaskar zamieszkuje 18 plemion, które mają charakterystyczne dla siebie tradycje. Opowiedzą o nich misjonarze, którzy pracują na Czerwonej Wyspie.

 


***

Tytuł audycji: "Ślady na piasku"

Prowadzący: Sylwia Sułkowska

Data emisji: 21.12.2018 r.

Godzina emisji: 23:30