X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
Gospodarka

Tłusty Czwartek nie musi być tłusty. Klienci szukają czegoś bardziej fit

Ostatnia aktualizacja: 08.02.2018 11:30
Wprawdzie tradycyjne wyroby cukiernicze, w tym pączki, dominują na naszym rynku, to rośnie zauważalnie popyt na mniej kaloryczne produkty, które uchodzą za zdrowsze i mniej tuczące.
Rośnie popularność mniej kalorycznych słodkości.
Rośnie popularność mniej kalorycznych słodkości.Foto: PIXABAY

– Tłusty czwartek kojarzy nam się z faworkami i pączkami. Pączek jest tradycyjnym produktem, który jest kupowany, chociażby jedną sztukę, bo trzeba zjeść, jednak klienci szukają czegoś innego. Bardziej fit – tłumaczy Michał Kleiber, doradca technologiczny Callebaut, ekspert programu „Szef dla Młodych Talentów” prowadzonego przez Markro Polska.

Mniej kalorii poszukiwane

Jak zauważa – coraz częściej konsumenci rezygnują z tradycyjnego jedzenia z danej okazji jak np. Tłusty Czwartek, zastępując je potrawami mniej kalorycznymi.

Kleiber dodał, że obecnie klienci bardzo często szukają produktów dietetycznych: lactose-free, sugar-free, gluten-free (…). Bardzo modne są tzw. monoporcje, czyli minimalistyczne ciasta w formie minitorcików. Coraz więcej cukierni i restauracji zaczyna wprowadzać te produkty, bo cieszą się one ogromnym powodzeniem.

portalspożywczy.pl, ak, NRG

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Pierwsze pączki nadziewano... słoniną. Skąd pochodzi tłusty czwartek?

Ostatnia aktualizacja: 23.02.2017 07:00
Choć zwyczaj pochodzi z pogaństwa, znany jest w większości krajów o obrzędowości chrześcijańskiej. Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału i zgodnie z tradycją, wiąże się z objadaniem. Głównymi słodkimi symbolami tego dnia są pączki i faworki, a według przysłów, zjedzenie pączka gwarantuje szczęście i powodzenie.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Prapączek był twardy i miał nadzienie ze słoniny

Ostatnia aktualizacja: 23.02.2017 14:00
- Tradycyjnie w tłusty czwartek nie chodziło o jedzenie słodkości, tylko czegoś tłustego, co później w Wielkim Poście będzie zabronione. Przede wszystkim były to tłuszcze zwierzęce - mówi Amudena Rutkowska z Muzeum Etnograficznego w Warszawie.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Tłusty czwartek: wszystko, co warto wiedzieć o produkcji i sprzedaży pączków

Ostatnia aktualizacja: 23.02.2017 15:28
Pączek to niekwestionowany król dzisiejszego dnia. Jeśli wierzyć przesądom, te zjedzone w tłusty czwartek nie tylko nie tuczą, ale zapewniają również pomyślność na cały nadchodzący rok.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Najlepsze ciasto na faworki

Ostatnia aktualizacja: 23.02.2017 16:38
W Tłusty Czwartek nie mogło zabraknąć u nas tego przepisu. Jego prostota wpływa na głębię smaku, a o jakości zaświadcza autorka recepty - Marta Gessler.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jaki powinien być idealny pączek?

Ostatnia aktualizacja: 08.02.2018 07:30
Tłusty czwartek to zdecydowanie dzień pączków. Co zrobić, aby nie stać w kolejkach do cukierni? Katarzyna Pruchnicka i jej gość zdradzają kilka sprawdzonych przepisów. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Miejsce, gdzie pączki zamawiał marszałek Piłsudski

Ostatnia aktualizacja: 08.02.2018 08:00
Niektórzy mówią, że na Woli są najlepsze pączki w Warszawie. Nasi dziennikarze Monika Tarka i Robert Kilen, postanowili to sprawdzić.
rozwiń zwiń