X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
Gospodarka

Żywnościowe mody. Czy warto im ulegać?

Ostatnia aktualizacja: 11.12.2018 14:20
Na rynku wybór żywności jest ogromny, ale co jakiś czas pojawiają się mody na niektóre zagraniczne produkty, które są reklamowane jako lepsze, smaczniejsze czy bardziej wartościowe.
Audio
  • W radiowej Jedynce Irena Strojewska z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, z którą rozmawiała Aleksandra Tycner, mówiła o pojawiających się co jakiś czas modach na niektóre produkty żywnościowe.
Borówka amerykańska. Polska jest w Europie dużym producentem i eksporterem tych owoców.
Borówka amerykańska. Polska jest w Europie dużym producentem i eksporterem tych owoców.Foto: Pixabay

Jak mówiła w radiowej Jedynce Irena Strojewska z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, z którą rozmawiała Aleksandra Tycner - produkty te wcale nie są lepsze niż te z "krajowego podwórka", a do tego można je z powodzeniem zastąpić naszymi polskimi.

Konsumentów jednak bardziej zachęcają egzotycznie brzmiące nazwy aniżeli nazwy polskich owoców czy warzyw.

Takim owocem "wykreowanym" i bardzo reklamowanym w Wielkiej Brytanii jest tzw. borówka amerykańska sprowadzana z Chile.

Jak zauważyła Irena Strojewska, to ta sama borówka, która rośnie w Polsce. Niedoceniane są np. takie warzywa - mówiła ekspertka - jak kapusta czy brokuły i generalnie wszystkie tzw. warzywa kolorowe.

Aleksandra Tycner, ak, NRG

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Ruszyły wypłaty rekompensat dla producentów owoców i warzyw

Ostatnia aktualizacja: 13.07.2016 11:00
Agencja Rynku Rolnego od początku lipca rozpoczęła przekazywanie pieniędzy producentom owoców i warzyw, którzy do 30 czerwca wycofali je z rynku i przekazali na cele charytatywne.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Polska żywność. Dobra, ale "dyskryminowana"?

Ostatnia aktualizacja: 04.08.2016 20:20
- W wielu miejscach na świecie mamy do czynienia z dyskryminacją polskiej żywności, ale nie dlatego, że ktoś nie lubi Polaków, a dlatego, że przegrywa konkurencję z polską żywnością. Tak jest w Czechach i na Słowacji - mówił Mirosław Maliszewski, poseł PSL.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Ceny owoców i warzyw w górę. Dlaczego?

Ostatnia aktualizacja: 16.10.2017 10:33
W tym roku wszystkich owoców jest mniej, zatem ich ceny są - ze zrozumiałych względów - wyższe. Jednak warzyw mniej w tym roku nie jest, ale ich ceny także poszły w górę.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Sfermentowane, czyli zdrowe

Ostatnia aktualizacja: 21.10.2018 13:02
Wybór warzyw mamy dziś na rynku ogromny, a konsumenci lubią sięgać po nowe, nieznane produkty. To powoduje, że wiele swojskich jest nieco zapomnianych, jak kiszona kapusta czy kwaszone ogórki.
rozwiń zwiń