Gospodarka

Co Inspekcja Handlowa znalazła w sprzedawanym w polskich sklepach mięsie? Wyniki kontroli

Ostatnia aktualizacja: 15.12.2017 12:05
Wieprzowina w tatarze wołowym, substancje dodatkowe E- w białej kiełbasie, których nie powinno być. To wyniki kontroli Inspekcji Handlowejm która wzięła pod lupę surowe mięso i jego wyroby.
Audio
  • O wynikach kontroli mięsa mówił w "Agro-Faktach" radiowej Jedynki: Dariusz Łomowski z Urzędu ochrony Konkurencji i Konsumentów (Aleksandra Tycner, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia)
Wyniki kontroli mięsa nie wypadły za dobrze
Wyniki kontroli mięsa nie wypadły za dobrzeFoto: Glow Images/East News

Jakość i oznakowanie surowego mięsa i jego wyrobów, takich jak np. biała kiełbasa, tatar czy metka Inspekcja Handlowa srawdziła na zlecenie Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.

Kontrole mięsa zostały przeprowadzone w placówkach wielkopowierzchniowych, w niewielkich sklepach oraz w sieciach handlowych, wyjaśnia Dariusz Łomowski z Urzędu ochrony Konkurencji i Konsumentów.

- Wygląda to niezbyt różowo, dlatego że na 168 sklepów w 70 stwierdziliśmy różnego rodzaju nieprawidłowości – podaje liczby rozmówca Naczelnej Redakcji Gospodarczej Polskiego Radia. – Na 962 partie produkcyjne, które zostały w toku tej kontroli sprawdzone, 218 miało różnego rodzaju nieprawidłowości – dodaje.

Mięso bez konserwantów i polepszaczy

Surowe mięso, świeże nie może mieć jakichkolwiek konserwantów, dodatków czy polepszaczy, podkreśla Dariusz Łomowski.

- Jakichkolwiek składników, które maskują tę świeżość mięsa. Inaczej jest w przypadku wędlin. Tutaj gama dozwolonych dodatków do żywności jest bardzo szeroka i przedsiębiorcy mogą dodawać różnego rodzaju składniki, także polepszacze, wzmacniacze smaku, aromaty dymu wędzarniczego itd., pod warunkiem, że poinformują o tym konsumentów – podkreśla rozmówca Naczelnej Redakcji Gospodarczej Polskiego Radia.

Tymczasem badania laboratoryjne pokazały, że takie dodatki zostały znalezione w surowej kiełbasie. Przedsiębiorcy tłumaczyli się, że nie ma odpowiednich przepisów w tym zakresie. UOKiK odpowiada, że najbardziej są i za ich nieprzestrzeganie grożą finansowe sankcje.

Aleksandra Tycner, awi

 

 

 

 

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Ceny masła rosną, a co z jakością? UOKiK sprawdził

Ostatnia aktualizacja: 11.12.2017 15:50
Kostka masła – nawet w dyskontach i hipermarketach – to od kilku miesięcy wydatek ok. 5 - 7 zł. W związku z dużymi podwyżkami cen Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów przygląda się sprzedaży tego produktu.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jak wybrać w sklepie dobrą rybę? UOKiK radzi

Ostatnia aktualizacja: 13.12.2017 10:25
Inspekcja Handlowa sprawdziła jakość ryb, owoców morza i przetworów z nich. Dopatrzyła się nieprawidłowości w ponad 70 proc. sklepów i hurtowni. Najwięcej zastrzeżeń kontrolerzy mieli do ryb mrożonych.
rozwiń zwiń