X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
Gospodarka

Rośnie produkcja dyń w Polsce. Najpopularniejsze trzy gatunki

Ostatnia aktualizacja: 09.12.2018 12:12
Na temat opłacalności upraw dyni, warzywa robiącego od kilku lat karierę w polskiej kuchni, mówi Joanna Gałązka z Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin. 
Audio
  • O coraz bardziej uprawie dyni w Polsce, mówi w Agro Faktach radiowej Jedynki Joanna Gałązka z Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin./Tomasz Matusiak, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia/.
Patison to też dynia.
Patison to też dynia.Foto: pixabay

Piżmowe, olbrzymie, czy ozdobne. W Polsce dynie są bardzo powszechne, jednak dopiero od kilku lat cieszą się popularnością.

Coraz więcej gatunków dyń w Polsce

Jak podkreśla ekspertka. W Polsce rośnie popularność różnych gatunków i odmian dyń.

I dodaje, że w Polsce występują trzy główne gatunki dyń uprawnych: dynia olbrzymia, dynia zwyczajna i dynia piżmowa.

− Do dyni zwyczajnej zalicza się kabaczki, cukinie, patisony, czyli odmiany spożywane latem – wymienia ekspertka.

− Jesienią i zimą mamy sezon na dynię olbrzymią o pomarańczowym miąższu i skórce – dodaje Joanna Gałązka.

− Ponieważ pojawiają się różne zastosowania tego warzywa, coraz więcej producentów decyduje się na ich uprawę, mówi ekspertka.

A plon z hektara, w zależności od uprawianego gatunku, może wynieść od 20 do 70 ton z hektara.

Dynia nie tylko w sklepach i garnku, ale i na piknikach

I dodaje, że na dyni można zarobić nie tylko ją sprzedając do sklepów, ale wykorzystując na różnego rodzaju dniach otwartych czy piknikach, gdzie występuje  nie tylko jako obiekt kulinarny, ale kulturowy.  

Można z nich zrobić przetwory, są nieodzownym elementem wypieków, dań i zup. W warunkach naszego kraju dynie rosną tylko przez kilka miesięcy. Zbiorów trzeba dokonać przed przymrozkami, czyli do końca października.

Tomasz Mtusiak, jk

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak