X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Kasztany w medycynie, w kosmetyce, w kuchni...

Ostatnia aktualizacja: 13.10.2016 19:45
Przypominające nam jesień brązowe kuleczki z białą plamką nadają się nie tylko do przygotowania kasztanowych ludzików, ale także do leczenia wielu dolegliwości. Ich jadalna odmiana pozwala przyrządzić niezwykłe dania na słodko i słono, a bogactwo wartości odżywczych wzmacnia odporność i przeciwdziała infekcjom.
Kasztany mają wiele cennych właściwości wykorzystywanych w medycynie i kosmetologii.
Kasztany mają wiele cennych właściwości wykorzystywanych w medycynie i kosmetologii. Foto: pixabay.com

Kasztany dla zdrowia

Wyciągi z tych roślin często wykorzystywane są w produkcji leków i kosmetyków zapobiegających żylakom i tzw. ,,pajączkom” na twarzy i ciele powstającym wskutek rozszerzania się naczynek. Kasztanowiec zawiera escynę, kumarynę i flawonoidy, które hamują działanie enzymów doprowadzających do niszczenia ścianek naczyń włosowatych, dzięki czemu stają się one uszczelnione i bardziej odporne na pękanie. Wyciąg z kasztana stosuje się również na opuchnięcia (także w kremach zapobiegających tzw. workom pod oczami) czy też na skurcze mięśni. Napar z kwiatów lub z liści kasztanowca polecany jest na zaburzenia trawienne i zatrucia, a nacieranie nim skóry poprawia krążenie krwi, przyspiesza wchłanianie się siniaków, zmniejsza obrzęki. Preparaty z wyciągiem z kasztana są wskazane dla osób pracujących na stojąco lub na siedząco, które po wielu godzinach w jednej pozycji skarżą się na ciężkie i nabrzmiałe nogi. W kosmetykach do cery dojrzałej i wiotczejącej kasztan wykazuje działanie napinające i zwężające pory. 

Środek przeciwbólowy i antycellulitowy

Wyciąg z kasztanowca zapobiega bólom mięśni i stawów, a często jego dobroczynne właściwości doceniają sportowcy narażeni na uszkodzenia ciała i bolesne urazy. Kasztan może pomóc także kobietom dotkniętym silnymi bólami menstruacyjnymi. Płeć piękną może też zainteresować fakt, że wyjątkowo silne działanie substancji aktywnych na naczynia krwionośne sprawia, że kasztanowiec wykorzystuje się do zwalczania cellulitu, z którym zmaga się znaczna większość kobiet i z którym wcale nie jest łatwo sobie poradzić. Preparaty z wyciągami z kasztana stosowane do nacierania poprawiają krążenie krwi w tkance podskórnej, ułatwiając usuwanie z niej toksyn i likwidując cellulitowe obrzęki i nierówności.

Kasztany jadalne       Foto: pixabay.com
Kasztan na talerzu

Choć jadalna odmiana kasztanowca należy do luksusowych dodatków i nie jest łatwo znaleźć ją w sklepach, warto po nią sięgać. Dzięki swoim właściwościom kasztany jadalne wzmacniają odporność i przeciwdziałają infekcjom organizmu. Zawierają dużą ilość błonnika, który usprawnia procesy trawienne oraz zdrowe tłuszcze nienasycone niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu. Dodatkowo bogate są w lecytynę poprawiającą pamięć; magnez, żelazo, potas i witaminy z grupy B. Choć są lekkostrawne, są też kaloryczne, dlatego należy je traktować jako źródło energii. Są za to pozbawione glutenu i śmiało mogą je spożywać osoby będące na diecie bezglutenowej. Jadalne kasztany w smaku zbliżone są do orzechów, a ich zastosowanie w kuchni jest niemal nieograniczone: świeże mogą być spożywane na surowo, a ususzone można jeść poddane obróbce termicznej; pieczone, gotowane, smażone, a nawet w postaci kompotów. Nadają się do nadziewania mięs, farszu do naleśników czy też do przygotowania gęstych zup. Wypieki z mąki kasztanowej będą miały wyjątkowy smak i aromat. Pieczone i rozdrobnione kasztany można wykorzystać jako zamiennik kawy. Co ciekawe, z kasztanów jadalnych można również ekstrahować cukier.

Zapiekanka z jadalnych kasztanów          Foto: pixabay.com
Aleksandra Rybińska

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Niezbędne kwasy tłuszczowe omega 3 i 6. Dlaczego są tak ważne w diecie?

Ostatnia aktualizacja: 26.09.2016 16:30
Wiele słyszymy na temat tego, że kwasy omega-3 i omega-6 są ważnymi składnikami naszej diety i powinniśmy dbać o realizowanie ich dziennego zapotrzebowania. Sprawa jest na tyle poważna, że tłuszcze te są budulcem kory mózgowej, a spożywanie ich codziennie w odpowiedniej ilości pomaga uchronić się przez nowotworami, chorobami serca, utratą wzroku, a nawet chorobą Alzheimera. Niestety, organizm sam ich nie produkuje i musimy mu je dostarczać.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Niezdrowe połączenia zdrowych produktów. Jakie mieszanki mogą nam zaszkodzić?

Ostatnia aktualizacja: 27.09.2016 15:02
Zdawałoby się, że gdy dodamy zdrowy produkt do drugiego zdrowego produktu, uzyskamy podwójną porcję witamin i składników odżywczych. Okazuje się jednak, że niektóre połączenia mogą powodować utratę zdrowotnych właściwości, zmniejszać przyswajalność witamin i minerałów, a nawet szkodzić. Które produkty lepiej jest spożywać osobno i dlaczego?
rozwiń zwiń