X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Pizza, hamburger i frytki mogą być zdrowe!

Ostatnia aktualizacja: 06.12.2018 19:00
Powodem rzucania zdrowej diety jest bardzo często brak silnej woli i tęsknota za ulubionymi smakami. Na każdym kroku kuszą nas tuczące chipsy, pizza, hamburgery i inni pogromcy szczupłej sylwetki. Michał Wrzosek - trener osobisty i dietetyk kliniczny przygotował receptury 30 zdrowych wersji znanych fast foodów. Znajdziecie je w książce "Szybko i zdrowo Fast food w wersji fit". - Wyznaję zasadę, że miłość do pysznego jedzenia można połączyć z posiadaniem wymarzonej sylwetki, zdrowego ciała oraz dobrego samopoczucia - mówi autor. 

Przepis na pizzę z książki "Szybko i zdrowo Fast food w wersji fit" Michała Wrzoska

składniki:

1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej żytniej - 70 g, 1 szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej - 130 g, 1 łyżeczka oliwy z oliwek - 5g, 1/2 szklanki wody - 120 g, kulka mozzarelli light - 120 g, 3 plastry szynki parmeńskiej- 50 g, 2garście rukoli - 50g, kilka płatków parmezanu- 10 g, 4/5 szklanki passaty pomidorowej - 20 g, szczypta suszonej bazylii i oregano - 0.5g, 1 łyżeczka octu balsamicznego - 5g, szczypta soli i pieprzu - 1g

Przygotowanie:

ciasto:

Wodę i drożdże mieszamy ze sobą, następnie do mąk dodajemy sól i oliwę. Mieszamy rozpuszczone drożdże z mąką i dobrze wygniatamy. Odstawiamy na godzinę.

sos pomidorowy:

Passatę, ocet balsamiczny, suszone zioła razem z łyżeczką soli wkładamy dp garnka i gotujemy 15 minut na średnim ogniu. 

wykonanie:

Ciasto rozciągamy i wałkujemy.Staramy się zachowaćokrągły kształt.Na rozwałkowane w miarę cienko nakłaamy sos, następnie rozdrabniamy mozzarellę.  Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni w opcji góra dół, na ok 15 minut. Na ostatnie 2-3 minuty możemy dodać szynkę lub położyć ją bezpośrednio po upieczeniu na pizzy razem z rukolą. 

Karina Terzoni

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak