X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Pora na kulturę. Napisać książkę kucharską to nie jest taka prosta sprawa

Ostatnia aktualizacja: 21.09.2018 11:41
- Obserwując w sklepie półkę z książkami można odnieść wrażenie, że o gotowaniu pisze każdy - mówił na antenie Polskiego Radia 24 w audycji "Pora na kulturę" pisarz Grzegorz Łapanowski. Gościem programu był też blogger kulinarny Cezary Pyszny.
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: pixabay

- Proces powstawania bardzo dobrej książki kucharskiej, która jest wielokrotnie testowana i ćwiczona trwa niekiedy nawet 10 lat - informował Grzegorz Łapanowski. Pisarz uważa także, że "z pisaniem książki jest trochę jak z śpiewaniem". - Śpiewać każdy może, ale nie każdy jest Whitney Houston, czy Michaelem Jacksonem. Kuchnia jak każde inne rzemiosło wymaga ogromu pracy i ćwiczeń, bo sama teoria nie wystarcza. Trzeba przerobić dziesiątki kilogramów jedzenia, aby dojść do celu - dodał znawca tematyki kulinarnej.

Cezary pyszny stwierdził, że "jedną rzeczą, o której zapominają autorzy książek kucharskich to powtarzalność przepisów". - Nie wystarczy wymyślić czegoś co jest dobre i zrobić to raz. Trzeba każdy przepis przećwiczyć wielokrotnie, żeby wiedzieć, czy to na pewno jest to, o co nam chodzi - komentował blogger kulinarny.

Zapraszamy do wysłuchania całej audycji.

Audycję prowadziła Magdalena Piejko.

Polskie Radio 24/jp

---------------------------

Data emisji: 20.09.2018

Godzina emisji: 22.06

 

 

 

 

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Moralny aspekt jedzenia. Jakie miejsce w kulturze zajmuje kuchnia?

Ostatnia aktualizacja: 03.03.2018 12:01
Czy dzięki jedzeniu łatwiej można zrozumieć epokowe zdarzenia, wiedząc, że Luter gorszył się zjadaniem masła w Wielki Post, Ludwik XIV przepadał za truskawkami, a Ludwik XV nie mógł przełknąć kawioru od cara Piotra I?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Sztućce a historia świata. "Diabelski widelec i usłużne ręce"

Ostatnia aktualizacja: 04.06.2018 10:40
- Jednym z pierwszych sztućców, które zostały wynalezione były pałeczki. Natomiast do dziś najpopularniejszymi sztućcami na świecie są ludzkie ręce - mówi antropolog kultury Magdalena Tomaszewska-Bolałek.   
rozwiń zwiń