X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Uczcij Dzień Zdrowego Jedzenia pysznym lunch-boxem własnej roboty!

Ostatnia aktualizacja: 08.11.2018 14:00
8 listopada obchodzimy Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Z tej okazji podpowiemy jak przygotować zdrowy i smaczny posiłek na wynos, do pracy lub szkoły. Japońska sztuka tworzenia bento gwarantuje posiłek pełnowartościowy, smaczny i atrakcyjny wizualnie. A przecież nie od dziś wiadomo, że jemy przede wszystkim oczami.
(zdj. ilustracyjne)
(zdj. ilustracyjne)Foto: Shuttersock.com/dom. publiczna/RossHelen

Piramida Zdrowego żywienie i Aktywności fizycznej Piramida Zdrowego żywienie i Aktywności fizycznej

- Piramida, to graficzny zapis głównych zasad komponowania pełnowartościowego jadłospisu dla zdrowych osób dorosłych. Nowością jest fakt, że poza wskazówkami dotyczącymi odżywiania, u podnóża piramidy znalazła się aktywność fizyczna.  Najlepszym rozwiązaniem jest całościowe podejście do człowieka i wprowadzanie zdrowych nawyków do naszego stylu życia.

Jak interpretować Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej?

Najczęściej i w największych ilościach powinniśmy spożywać warzywa i owoce, potem kolejno produkty zbożowe, mleko i przetwory, mięso/ryby/jaja/rośliny strączkowe, najrzadziej natomiast tłuszcze roślinne. Ważnym elementem piramidy są wskazówki dodatkowe: picie minimum 1,5 litra wody dziennie, picie kawy i herbaty, eliminowanie cukru i soli, stosowanie przypraw – wyjaśnia Dr Ewa Rychlik Instytut Żywności i Żywienia – Zakład Żywienia i Dietetyki z Kliniką Chorób Metabolicznych i Gastroenterologii.

Spersonalizowane zapotrzebowanie kaloryczne możemy wyliczyć w kalkulatorach PPM ( Podstawowa Przemiana Materii) . Eksperci zalecają przywiązywanie większej uwagi do tego, by posiłki były zbilansowane i pełnowartościowe niż do tego ile maja kalorii. 

Dzień zaczynamy owsianka z jagodami goji, a kończymy chipsami

Dietetycy zauważyli, że najzdrowszym posiłkiem w ciągu całego dnia jest zazwyczaj śniadanie. Przygotowane z dbałością o to by danie było pełnowartościowe ( czyli zawierało węglowodany, białka, tłuszcze warzywa lub owoce) , smak, zawartość witamin. Niestety potem  nie jemy w pracy niczego, pijąc kawę za kawą…i po powrocie do domu rzucamy się na lodówkę. Druga równie częsta sytuacja to jedzenie byle czego z firmowego bufetu czy okolicznych fast foodów.  Rozwiązaniem może być wypracowanie nawyku przygotowywania drugiego śniadania i obiadu na wynos.

Moda na bentowanie

- Bento to wywodzący się z tradycji japońskiej posiłek serwowany w pudełku. Zazwyczaj składa się on z porcji ryżu/makaronu, mięsa/ryby, warzyw/owoców. Dzięki takiemu zestawieniu mamy zbilansowany posiłek, który zawiera węglowodany, tłuszcze, białko i warzywa/owoce.  To jest główna zasada tworzenia japońskiego dania na wynos. Poza tym powinny to być porcje na raz, które można łatwo zjeść, umieszczone w specjalnym pojemniku, który gwarantuje, że nasze danie po podróży do pracy nadal będzie świeże i apetyczne. – opisuje Malwina Bareła, autorka bloga Filozofia Smaku i książki „Lunchbox na każdy dzień. Przepisy inspirowane japońskim bento”.

Pomysł na obiad do pracy - Cukinia z tuńczykiem i jajkiem

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 nieduża cukinia (około 250 g)
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (około 130 g po odcieku)
  • 4 jajka
  • Sól
  • Masło klarowane do smażenia
  • Posiekany szczypiorek do posypania

Sposób przygotowania:

Cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 2–3 łyżeczki masła klarowanego. Wrzucamy cebulę, smażymy przez 5 minut. Odcinamy końce od cukinii i wyrzucamy. Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy z soku i dodajemy na patelnię. Smażymy na średnim ogniu przez 5 minut. Ogień nie może być zbyt mały, bo cukinia zacznie puszczać sok. Wbijamy jajka, dodajemy odsączonego i podzielonego na kawałki tuńczyka. Doprawiamy solą. Smażymy, mieszając, aż jajka się zetną. Po ostudzeniu przekładamy do pojemnika. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Przechowywanie: W pojemniku z uszczelką w lodówce maksymalnie 2 dni.


Zdjęcie z książki "Lunchbox na każdy dzień. Przepisy inspirowane japońskim bento" Zdjęcie z książki "Lunchbox na każdy dzień. Przepisy inspirowane japońskim bento"

Pyszna przekąska Omleciki biszkoptowe na słodko

Składniki:

  • 4 jajka (rozmiar L)
  • Szczypta soli
  • 3–4 łyżki cukru lub erytrolu
  • 55 g mąki pszennej
  • 2–3 łyżeczki kakao
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksując. Redukujemy obroty na najmniejsze. Dodajemy po 1 żółtku, za każdym razem krótko miksując tylko do połączenia. Mąkę i kakao przesiewamy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy łyżką.

Na patelnię wlewamy około 2 łyżeczki oleju i rozprowadzamy po dnie przy pomocy silikonowego pędzelka. Na dno nagrzanej patelni kładziemy po łyżce ciasta, formując placuszki. Smażymy na małym ogniu z obu stron po kilka minut, aż omleciki się zrumienią. Przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Po ostudzeniu pakujemy do pudełka.

Uwagi: Zamiast małych omlecików możecie usmażyć 2–3 klasyczne omlety.

Przechowywanie: W zamkniętym pojemniku w lodówce do 3 dni.


Foto: zdjęcie z książki "Lunchbox na każdy dzień. Przepisy inspirowane japońskim bento" Foto: zdjęcie z książki "Lunchbox na każdy dzień. Przepisy inspirowane japońskim bento"

 

 

***

Artykuł jest częścią cyklu tekstów i filmów pt. "Czas na sport". Są to materiały o tematyce związanej z aktywnym i zdrowym stylem życia, dietą, treningami i nowinkami ze świata fitnessu. 

Autorką cyklu jest Karina Terzoni - dziennikarka , która kocha swoją pracę za to, że każdy dzień jest  zaskakujący i różni się od "wczoraj" i "jutro". Od kilku lat promuje  ideologię "Slow Sport", której celem jest propagowanie zdrowego, aktywnego stylu życia oraz kompleksowego podejścia do treningów. Od 2013 roku prowadzi audycję Rozbiegani w Czwórce Polskim Radiu.

Prywatnie biegaczka górska, maratonka, wielbicielka fitness, siłowni i wszelkich aktywności. Najchętniej wybiera połączenie run&travel.

Karina Terzoni

 

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak