Logo Polskiego Radia
X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem
polskieradio.pl
Gabriela Skonieczna 19.12.2010

12, 11, 9? Ile dań na Wigilie?

Nieparzysta ilość potraw miała zapewnić urodzaj lub dobrą prace w przyszłym roku. Potrawy powinny zawierać wszystkie płody rolne, aby obrodziły one w następnym roku.
Stół wigilijnyStół wigilijnyGlow Images/East News

Ilość potraw - według tradycji, ilość potraw wigilijnych powinna być nieparzysta. Aleksander Bruckner w słowniku etymologicznym języka polskiego podaje, ze wieczerza chłopska składała się z pięciu lub siedmiu potraw, szlachecka z dziewięciu, a u arystokracji z jedenastu. Wyjaśnienia tego wymogu były różne: 7 - jako siedem dni tygodnia, 9 - na cześć dziewięciu chórów anielskich itp. Dopuszczalna była ilość 12 potraw - na cześć dwunastu apostołów.

Nieparzysta ilość potraw miała zapewnić urodzaj lub dobrą prace w przyszłym roku. Potrawy powinny zawierać wszystkie płody rolne, aby obrodziły one w następnym roku. Obowiązkowo należało też skosztować wszystkich potraw, żeby nie zabrakło którejś podczas następnej wieczerzy wigilijnej. Wigilie otwierała jedna z tradycyjnych zup wigilijnych - najczęściej barszcz czerwony z uszkami, zupa grzybowa lub rzadziej - migdałowa. Oprócz dań rybnych podawano staropolski groch z kapusta, potrawy z grzybów suszonych, kompoty z suszonych owoców a także łamańce z makiem lub pochodzącą ze wschodnich rejonów Polski słynną kutie oraz ciasta a zwłaszcza świąteczny makowiec.

Warto pamiętać, że mimo iż tradycyjnie spożywamy w Wigilię potrawy postne, jednak tego dnia nie ma postu nakazanego (obowiązkowego), a jedynie wynikający z tradycji.

(gs)

Akcje charytatywne
Karp 2010
  • 01. Na całej połaci śnieg wykonawcy: Magda Umer i Wojciech Mann
  • 02. Matka Boża na osiołku wykonawcy: Antonina Krzysztoń i Stanisław Soyka
  • 03. Pod niebem cudów wykonawcy: Adam Nowak i Andrzej Jagodziński
  • 04. Piosenki tej słuchajcie wykonawcy: Aga Zaryan i Grzegorz Turnau
  • 05. F-1 wykonawcy: Muniek Staszczyk i Wojciech Waglewski
  • 06. Karp 2010 wykonawcy: Artur Andrus, Piotr Baron, Krystian Hanke, Piotr Kaczkowski, Małgorzata Maliborska, Wojciech Mann, Justyna Mączka, Beata Michniewicz, Marek Niedźwiecki, Marcin Łukawski, Małgorzata Spór, Kuba Strzyczkowski, Agnieszka Szydłowska, Halina Wachowicz, Anna Zaleśna.