Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Apolonia Cichocka 08.11.2018

Samar Khanafer o przyprawach. Dodaj tyle, by wydobyć smak

Jej pierwsza książka "Hummus, za’atar i granaty" została bardzo dobrze przyjęta przez miłośników dobrej kuchni. "Szafran, mięta i kardamon" to zbiór ponad 100 przepisów, które pozwolą na nowo odkryć zioła i przyprawy - od rodzimej natki pietruszki, przez tymianek i anyż, po sumak.

Okładka książki "Szafran, mięta i kardamon" - Khanafer Samar Okładka książki "Szafran, mięta i kardamon" - Samar Khanafer

- Świeże zioła są zazwyczaj bardziej aromatyczne, ale to nie oznacza, że wszystkie nadają się do pieczenia. Niektóre z nich w trakcie obróbki termicznej stają się gorzkie. Wszystko trzeba robić z głową. Należy wiedzieć do czego służą poszczególne gatunki przypraw i jak ich używać. Właśnie po to powstała ta książka - wyjaśniała autorka książki.

- Jeszcze w dwudziestoleciu międzywojennym takie przyprawy, jak cynamon, kardamon, anyż i szafran były składnikami często wykorzystywanymi w polskiej kuchni. Wszystko zmieniło się po II wojnie, w okresie, kiedy nie wszystkich było stać na te kosztowne wówczas składniki. Na polskich stołach królowała Maggi, która zastąpiła wszystkie przyprawy i świeże zioła. Na szczęście ten trend się odwrócił i coraz więcej osób poszukuje dziś świeżości i zdrowia - mówiła.

Zioło i przyprawa to nie to samo. Te pierwsze występują najczęściej w świeżej postaci. To odróżnia je od suszonych przypraw Samar Khanafer

Co znajdziemy w książce Samar Khanafer? Jak łączyć ze sobą zioła? Które można zapiekać, a które podawać "na świeżo"? Jak przygotować własną "kostkę smaku? Więcej na ten temat w nagraniu audycji. 

***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzi: Kamil Jasieński

Gość: Samar Khanafer (kucharka, autorka książek o kuchni, w tym najnowszej pt. "Szafran, mięta i kardamon")

Data emisji: 8.11.2018

Godzina emisji: 8.27

ac/kd