Dietetyczka ma już na swoim koncie poradnik żywieniowy dla kolarzy. Porozmawiamy o diecie dla początkujących i zaawansowanych biegaczy. Jak wiadomo odpowiednio zbilansowana dieta jest najważniejszą siłą napędową każdego sportowca. Jak dobrać składniki, żeby wzmacniały odporność naszego organizmu, dodawały nam siły i regenerowały? - Wszystkie przepisy zamieszczone w książce podane są w przystępny sposób, dlatego każdy sportowiec, nawet ten, który nie ma dużego doświadczenia w kuchni będzie w stanie sobie z nimi poradzić - mówiła autorka książki.
Jak przekonywała na antenie Czwórki dieta to kwestia indywidualna, a podane na stronach książki przepisy są sugestiami, które mają zachęcić do samodzielnego przygotowania zdrowych i wartościowych posiłków. - Dieta to kwestia indywidualna. Każdy sportowiec bilansuje ją samodzielnie. Ten, kto na treningu przebiega 15-20 km musi mieć większe pokłady energetyczne od sportowca, który przebiega kilka odcinków. W każdym z przypadków energia spalana jest inaczej, dlatego dieta powinna być różnie zbilansowana - tłumaczyła.
O diecie, treningach i przygotowaniach do zawodów opowiadała także Małgorzata Hołub - wielokrotna medalistka Mistrzostw Świata w sztafecie 4x400. Zapraszamy do wysłuchania audycji.
***
Tytuł audycji: 4 bieg
Prowadzi: Piotr Galus
Goście: Małgorzata Hołub - wielokrotna medalistka Mistrzostw Świata w sztafecie 4x400, Jagoda Podkowska, autorka książki "Run&cook. Kulinarny poradnik biegacza"
Data emisji: 1.04.2018
Godzina emisji: 10.15
|