X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Krupniok to nie kaszanka. Co w nim takiego wyjątkowego?

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2012 08:46
Trwają prace nad przepisem na tradycyjny śląski krupniok. Opracowują go wędliniarze z dwóch województw: śląskiego i opolskiego.
Audio
  • Katarzyna Pilarska sprawdza, co w krupnioku jest tak wyjątkowego
Krupniok surowy
Krupniok surowyFoto: WikipediaCC/Mariuszjbie

Kiedy wspólny przepis będzie gotowy, produkt ma zostać wpisany na listę dań tradycyjnych Unii Europejskiej. A skąd właściwie krupniok wziął się na naszych stołach? Pierwszy opis produktu i znana dziś nazwa pojawia się już w dokumentach z 1826 roku. Ale czy jest możliwe ustalenie jednolitego składu?

- Nie ma jednolitej receptury na krupnioki śląskie - przekonuje mistrz masarski. Wyjaśnia, że w różnych regionach skład różni się, choć wszystkie receptury są podobne. Decydują gusta. Jedni lubią krupnioki, do których dodaje się tylko kaszę gryczaną, inni wolą te z kaszą jęczmienną, a jeszcze inni - z mieszaną. Niektórzy dodają cebulę surową, inni - smażoną lub prażoną.

Do Ministerstwa Rolnictwa wniosek złożony zostanie najprawdopodobniej w grudniu. Na decyzję Unii Europejskiej będzie trzeba jednak poczekać. Może to potrwać nawet trzy lata.

Posłuchaj, jak Katarzyna Pilarska sprawdzała, co w krupnioku jest tak wyjątkowego i skąd właściwie wziął się na naszych stołach.

(ag)

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Nie z każdej mąki będzie chleb? (wideo)

Ostatnia aktualizacja: 07.11.2011 08:15
Dr Grzegorz Russak (kucharz): Wysoka technologia sprawia, że chleb obecnie można zrobić z każdej mąki.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Sprawdź, czym się różni jedzenie od "żarcia"

Ostatnia aktualizacja: 25.11.2011 00:01
Diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach i… w kaloriach. Wbrew pozorom szybkie "żarcie" nie jest takie niezdrowe. Kebab, hamburger czy zapiekanka raz na jakiś czas nikomu nie zaszkodzą.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Nasza żywność podbija serca Europejczyków

Ostatnia aktualizacja: 07.11.2012 08:44
Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej podniósł swoje prognozy eksportu żywności z Polski na 2012 r. do 16,3 mld euro. To najwyższa w historii wartość, o ponad 1 mld wyższa niż w 2011 r. - stwierdza "Rzeczpospolita".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Mamy coś, czego nie mają inni

Ostatnia aktualizacja: 09.11.2012 12:00
- Różnorodność gatunków jabłek, tradycja wódek ziemniaczanych i browarnictwa, rolnictwo indywidualne, a także produkty polskie o ogromnej tradycji, jak na przykład gęsina - do spożywania lokalnych produktów w Święto Niepodległości i na co dzień zachęca Jacek Szklarek.
rozwiń zwiń