X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Właśnie tak naciągają cię w reklamach

Ostatnia aktualizacja: 19.11.2012 08:12
Czy jedzenie margaryny może obniżyć poziom cholesterolu, a picie jogurtu poprawia odporność i przemianę materii? Czy nie są to zwykłe kłamstwa i naciąganie klientów?
Audio
Właśnie tak naciągają cię w reklamach
Foto: Glow Images/East News

Okazuje się, że margaryny faktycznie mogą obniżyć poziom cholesterolu. -  Jeśli na opakowaniu jest napisane, że margaryna obniża poziom cholesterolu, to ma w składzie sterole i stanole roślinne. To są substancje o udowodnionym działaniu - przyznaje dietetyczka Ewa Bieniek.

Jest jednak małe "ale". Takie margaryny nie działają profilaktycznie. Jeśli ktoś ma poziom cholesterolu w normie, wręcz nie powinien ich jeść. Poza tym samo spożywanie margaryny nie załatwia sprawy. Aby spadł poziom cholesterolu, trzeba zmienić całą dietę i wprowadzić do niej więcej warzyw oraz owoców, a ograniczyc jedzenie mięsa. W innym przypadku można zjeść nawet całe opakowanie margaryny, a to i tak nie pomoże.
Producenci zachęcają również, żeby dzień rozpoczynać od płatków śniadaniowych. - Ale w postaci musli, a nie czekoladowych kulek - doradza dietetyk Aleksandra Kubacka. Bo takie kulki zawieraja bardzo dużo cukru.
Posłuchaj rozmów Alicji Duszy z dietetykami, z których dowiesz się, czy jogurty z probiotykami rzeczywiście wzmacniają organizm, a także czy kremy orzechowe powinny zastępować śniadanie.
(ag)

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Tajemnica dobrego zdrowia

Ostatnia aktualizacja: 13.03.2012 15:32
Odpowiednia dieta zapobiega wielu chorobom, a jedzenie warzyw i owoców zapobiega powstawaniu raka.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jest kuchnia, która zaskoczyła nawet Jamiego Olivera

Ostatnia aktualizacja: 22.10.2012 21:16
W swojej najnowsze książce znany kucharz połączył gotowanie z podróżowaniem i przygodą. - I okazało się, że są kraje, które mogą jeszcze kulinarnie go zaskoczyć – zdradziła w Jedynce Maria Brzozowska, tłumaczka "Kulinarnych wypraw Jamiego”.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Marek Brzeziński: byłem Szwajcarem

Ostatnia aktualizacja: 01.11.2012 17:00
Popularny korespondent Polskiego Radia opowiadał Magdzie Mikołajczuk o roku spędzonym w kulinarnej świątyni.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Ekologiczna żywność - poznaj co dobre

Ostatnia aktualizacja: 12.11.2012 16:16
Produkcja ekologiczna rozwija się w Polsce w wyjątkowo szybkim tempie. O tym co można dobrego zrobić z ekologicznych produktów przepisy radzi ekspert kulinarny Grzegorz Łapanowski.
rozwiń zwiń