X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Strusie jajka w koszyku ze święconką

Ostatnia aktualizacja: 30.03.2013 19:14
Na świątecznym stole obowiązkowo muszą pojawić się jajka. Z reguły kupujemy zwykłe, kurze. Ale rodzajów jest wiele...
Audio
  • Relacja Rafała Muniaka o różnych rodzajach jajek
Jajo strusia afrykańskiego
Jajo strusia afrykańskiegoFoto: Wikipedia/Raul654

Żeby to udowodnić, odwiedziliśmy gospodarstwo agroturystycznego Krzysztofa Nowickiego spod Gniezna.

Hodowca uważa, że najsmaczniejsze są zielone jaja, które znoszą kury araukany, oraz te, które znoszą przepiórki japońskie. To zdrowe jajka, bo nie zawierają cholesterolu.  Aby kura zniosła takie, musi dostać dobrze jeść: warzywa, owoce i pasze.

W swym gospodarstwie Krzysztof Nowicki ma również strusie, które karmi zbożem i warzywami. - Kapustę i marchew lubią - zdradza w radiowej Jedynce. Jedno strusie jajko może ważyć nawet dwa kilogramy. - To tyle, co 25 jaj kurzych - wylicza hodowca.

Jakka podbiera strusiom, kiedy ptaki śpią. Bo ważący około 150 kilogramów ptak może zrobić krzywdę, kiedy kopnie. Strusie jajka cieszą się zainteresowaniem klientów. Z jednego można zrobić jajecznicę dla 30 osób.

Pan Krzysztof w koszyku ze święconką ma zawsze kilkanaście rodzajów jajek, w tym również strusie. Wyglądają bardzo ciekawie i dorodnie.

Do kurnika z ponad setką różnych ptaków zaglądał Rafał Muniak.

(ag)

Zobacz więcej na temat: jajecznica żywność
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Polskie śniadanie czyli jakie?

Ostatnia aktualizacja: 08.06.2012 07:49
W czasie Euro 2012 jedną z rzeczy, którą będziemy chcieli pochwalić się przed cudzoziemcami będzie kuchnia. Stąd pomysł na akcję "Śniadanie na Euro".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Pisanki znano już w czasach Cesarstwa Rzymskiego

Ostatnia aktualizacja: 28.03.2013 18:10
Pisanki, kraszanki, święconki, skrobanki, czy drapanki… Zdobione jajka w wielkanocnych koszykach mają symbolizować rodzącą się do życia przyrodę i nadzieję wynikająca ze zmartwychwstania Chrystusa.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Dlaczego w te święta jajka są takie ważne?

Ostatnia aktualizacja: 30.03.2013 18:15
W Wielkanocny poranek w specjalnym wydaniu "Zagadkowej Niedzieli" szukaliśmy jajek.
rozwiń zwiń