Bioprodukty coraz popularniejsze – błonnik w cenie!

Ostatnia aktualizacja: 10.04.2015 00:00
Ilość spożywanego w Polsce pieczywa w ciągu ostatnich 20 lat spadła o połowę. Zmieniają się nasze nawyki żywieniowe, a w obawie o swoje zdrowie coraz rzadziej sięgamy po produkty zbożowe.
W hali półtechniki samodzielnego zakładu techniki w żywieniu SGGW prowadzi się wypiek biokajzerek. O swojej pracy opowiedział nam dr inż. Jarosław Wyrwisz
W hali półtechniki samodzielnego zakładu techniki w żywieniu SGGW prowadzi się wypiek biokajzerek. O swojej pracy opowiedział nam dr inż. Jarosław WyrwiszFoto: Fot. Polskie Radio

Moda na diety – szczególnie bezglutenową, rosnąca liczba osób wybierających produkty ekologiczne, a także spadek jakości pieczywa - to tylko niektóre przyczyny "zbożowego" kryzysu. Dlatego to właśnie nowe, oryginalne produkty mogą pobudzić popyt na pieczywo w Polsce!

Naprzeciw oczekiwaniom konsumentów wychodzą naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Ich projekt "bioprodukty, innowacyjne technologie wytwarzania prozdrowotnych produktów piekarskich oraz makaronu o obniżonej kaloryczności" to strzał w dziesiątkę. Brzmi niejasno? Chodzi o wszystkim znane produkty takie jak kajzerki, chleb baltonowski czy makaron świderki - jednak w nowej zdrowszej odsłonie. Ponieważ właśnie o nasze zdrowie przede wszystkim tutaj chodzi.

W ramach projektu na początku przeprowadzono badania rynku produktów zbożowych oraz zachowań konsumentów. Wynika z nich, że większość z nas preferuje jasne pieczywo - właśnie ze względu na jego smak. Ciemne pieczywo, z pełnego przemiału wybierane jest przede wszystkim ze względu na swoje walory prozdrowotne. Dlatego rzadziej sięgamy po wyroby gruboziarniste, ma na to wpływ także ich cena. Stąd pomysł, aby stworzyć recepturę jasnego pieczywa i makaronu o podwyższonej zawartości błonnika. Pieczywo to nie odbiega od walorów smakowych jasnego pieczywa, natomiast ma właściwości prozdrowotne - identyczne jak wyroby gruboziarniste.

Niemal wszyscy słyszeli o błonniku pokarmowym - wiemy, że jest zdrowy i usprawnia pracę układu pokarmowego. Nie wszyscy natomiast wiedzą, że błonnik pokarmowy jest grupą związków chemicznych wchodzących w skład roślin i będący częścią ich struktury. Pojęcie to określa część żywności pochodzenia roślinnego, która nie jest rozkładana przez enzymy trawienne w przewodzie pokarmowym człowieka. Mimo, że sam nie jest substancja odżywczą, wpływa jednak na wiele funkcji fizjologicznych i jest bardzo ważnym składnikiem diety. Co jeszcze? Błonnik nie tylko pomaga utrzymać odpowiednią wagę, ale także znacznie obniża ryzyko zachorowań. Wspomaga układ krążenia, zapobiega cukrzycy, chroni przed nowotworami układu pokarmowego. Oczyszcza nasz organizm z toksyn i sprzyja utrzymaniu prawidłowej masy ciała.

W makaronach oraz bułeczkach wyprodukowanych przez SGGW występuje błonnik owsiany, który powleka i wnika w śluzówkę jelit, utrudnia enzymom penetrację treści pokarmowej oraz spowalnia procesy wchłaniania, utrudnia syntezę i przyswajanie cholesterolu i tłuszczy, zmniejsza ilość przyswojonej glukozy. Obniża efektywną kaloryczność oraz indeks glikemiczny pokarmu. Przeciętny Polak spożywa dziennie ok. 15 g błonnika. To za mało, ponieważ Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożywanie codziennie 20 - 40 g błonnika. Dlatego warto sięgać po produkty z jego podwyższoną zawartością.

"Od widelca do zagrody"- projekt bioprodukty - to nie tylko nowy przepis i receptura wypieku pieczywa. To kompleksowe opracowanie wszystkich ogniw łańcucha produkcji wyrobów zbożowych. Od nowatorskiej technologii produkcji ziarna pszenicy, z wykorzystaniem narzędzi rolnictwa precyzyjnego oraz ograniczenia zanieczyszczenia azotanami wód podziemnych na terenach rolniczych, po opracowanie produktu i badanie jego akceptowalności przez konsumentów. Czyli od producenta ziarna, z uwzględnieniem ochrony środowiska aż do praktyki gospodarczej. Rolnictwo precyzyjne umożliwia bowiem dostosowanie precyzyjnych dawek agrochemikaliów do nawożenia i ochrony roślin. W ten sposób zapewnia uzyskiwanie większych plonów wyższej jakości, obniżenie kosztów produkcji oraz ograniczenie skażenia środowiska. Intensywna produkcja żywności wymagająca stosowania dużych ilości nawozów jest jedną z głównych przyczyn poważnych zmian w światowym ekosystemie. Dlatego tak ważne jest, aby nadmiar azotu nie przedostawał się do wód gruntowych.

Projekt został bowiem zaprojektowany na potrzeby rynku zbóż i produktów zbożowych. Innowacyjne produkty to szansa dla producentów rolnych oraz wyjście naprzeciw oczekiwaniom konsumentów. Można oczekiwać, że jasne pieczywo o podwyższonej zawartości błonnika wpłynie także na konkurencyjność polskich produktów w Unii Europejskiej. To również oznacza, że tak pomyślane pieczywo ma dużą szansę pojawić się na rynku i uzupełniać jadłospis Polaków. Partnerem biznesowym oraz właścicielem licencji jest firma SILCAR Katowice, która zajmie się jego wdrożeniem w skali przemysłowej. Koniec projektu zaplanowany jest na połowę 2015 roku. Potem pozostaje tylko czekać, kiedy innowacyjne pieczywo pojawi się na półkach sklepowych w całym kraju.

Marta Masłowska



Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Chleb, czyli jak zarabiać na najstarszym produkcie świata

Ostatnia aktualizacja: 13.03.2015 19:52
Już po raz drugi w Warszawie został zorganizowany Festiwal Chlebów Świata. Marek Traczyk, organizator Festiwalu, tłumaczy portalowi gospodarka.polskieradio.pl, że chleb występuje w kulturach na całym świecie pod różnymi postaciami, i warto poznać, i posmakować chleba z niejednego pieca.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Moda na dietę bezglutenową. Nie każdy powinien ją stosować

Ostatnia aktualizacja: 16.03.2015 08:45
- Nie ma badań wskazujących na to, że gluten może szkodzić osobom zdrowym - mówiła w Radiowej Jedynce dr Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia. Gość "Sygnałów dnia" przyznała, że ostatnio zapanowała moda na produkty bezglutenowe.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Modna na dietę bezglutenową to nabijanie w butelkę?

Ostatnia aktualizacja: 27.03.2015 14:22
Produkty zbożowe, poza znienawidzonym glutenem, dostarczają organizmowi wartościowych składników odżywczych. Ich brak może zagrozić zdrowiu.
rozwiń zwiń