Barszcz kontra grzybowa

Ostatnia aktualizacja: 22.12.2010 11:00
Zwolenników tych potraw pogodzić może trzeci gracz na wigilijnym stole, czyli rosół z karpia.
Audio

Można sądzić, że na naszych stołach pierwsza pojawiła się grzybowa. I to właśnie ona powinna brylować na wigilijnym stole. Zwolennicy barszczu jednak nie odpuszczają i lobbują czerwoną zupę.

- Barszcz jest czyściutki jak wino, czerwony i klarowny – zachwala w rozmowie z Ewą Sytą, Marcin Kręglicki, restaurator.

Jak się jednak okazuje, nawet w jednej rodzinie, mogą pojawić się spory dotyczące wigilijnej zupy. Siostra restauratora, Agnieszka Kręglicka, większy sentyment czuje do zupy grzybowej.

- Najlepiej ją zrobić z grzybów suszonych – wyjaśnia w Sygnałach Dnia, Agnieszka Kręglicka. – Powoli gotowane, będą uwalniały swój smak i aromat – dodaje restauratorka.

Według Kręglickiej niezwykle ważne jest, aby grzyby, z których gotujemy wigilijną zupę grzybową, zbierać samemu, ale o tym trzeba pomyśleć znacznie wcześniej.

Marcin Kręglicki uważa, że jeżeli zupa grzybowa, to powinna być ona zabielona śmietaną. Jego siostra zdecydowanie taki pomysł jednak odrzuca.

- Zupa grzybowa musi być postna, dlatego nie może być mowy o dodawaniu tłustej śmietany – z uśmiechem podkreśla Kręglicka.

Jednak jej brat broni swojego stanowiska i dodaje, że jeżeli może być śledź w śmietanie. to może też być tłuściutka zupa grzybowa.

Pomocnym w rozsądzeniu sporu, o wyższości grzybowej nad barszczem, nie okazał się też warszawski szef kuchni Artur Moroz. Stwierdzeniem:  "Ja gotuję rosół z karpia” tylko dolał oliwy do ognia.

(ah)

Aby wysłuchać całego nagrania, wystarczy kliknąć "Barszcz kontra grzybowa" w boksie "Posłuchaj" w ramce po prawej stronie.
"Sygnałów Dnia" można słuchać w dni powszednie od godz. 6:00.

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Piernikowy zapach Świąt

Ostatnia aktualizacja: 09.12.2010 12:34
Przepis na świątecznie pierniki jest wyjątkowo prosty. Dodatkowo po zagnieceniu ciasta będziemy mieli też trochę czasu na lenistwo, bo musi ono leżakować dobę w lodówce.
rozwiń zwiń

Czytaj także

12, 11, 9? Ile dań na Wigilie?

Ostatnia aktualizacja: 19.12.2010 18:00
Nieparzysta ilość potraw miała zapewnić urodzaj lub dobrą prace w przyszłym roku. Potrawy powinny zawierać wszystkie płody rolne, aby obrodziły one w następnym roku.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Urządzą nam święta od A do Z

Ostatnia aktualizacja: 22.12.2010 12:01
Lepiej jest spędzać czas z rodziną, niż stać w kolejkach – to dewiza firm, których pracownicy gotowi są wyręczyć nas we wszystkich świątecznych przygotowaniach.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Urządzą nam święta od A do Z

Ostatnia aktualizacja: 22.12.2010 12:01
Lepiej jest spędzać czas z rodziną, niż stać w kolejkach – to dewiza firm, których pracownicy gotowi są wyręczyć nas we wszystkich świątecznych przygotowaniach.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Szopka ręcznie robiona

Ostatnia aktualizacja: 23.12.2010 08:00
Piłują, malują, przycinają i bardzo się starają, by zdążyć do Wigilii. Wtedy szopki muszą już być gotowe.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Szopka ręcznie robiona

Ostatnia aktualizacja: 23.12.2010 17:00
Piłują, malują, przycinają i bardzo się starają, by zdążyć do Wigilii. Wtedy szopki muszą już być gotowe.
rozwiń zwiń