Nie jedz tyle soli!

Ostatnia aktualizacja: 07.07.2011 21:40
Mniej soli - to zalecenia lekarzy po analizie raportu dotyczącego spożycia soli w Polsce.
Audio

Według  Światowej Organizacji Zdrowia  przekraczamy aż trzykrotnie zalecane jej spożycie.

- Osoby, które spożywają zbyt dużo soli będą miały w przyszłości kłopoty z nadciśnieniem - przestrzega dr n. med. Krystyna Knypl, lekarz internista, ekspert Europejskiego Towarzystwa Nadciśnienia.

To, co bezpośrednio wsypujemy z solniczki do jedzenia, to zaledwie 40%, reszta pochodzi z pokarmów, które jemy jak np.  żółty ser, sery topione, wędliny, pieczywo, zupy błyskawiczne, napoje gazowane, proszki do pieczenia czy konserwanty.  

- Sól w jajecznicy możemy zastąpić np. duża ilością szczypiorku - mówi Joanna Brzezińska, dietetyk i kucharz. Przedstawia menu, które pozwolą nam jeść smacznie i zdrowo nie nadużywając chlorku potasu.

Czym skutkuje ciągle przedawkowanie soli w organizmie?

- Dochodzi do zatrzymywania wody i płynów wewnątrzustrojowych oraz rozwoju wielu chorób m. innymi: nadciśnienia tętniczego, udaru mózgu, zawałów serca, osteoporozy czy raka żołądka - tłumaczy dr Knypl. Ostrzega, że nawet nie soląc z solniczki możemy soli nadużywać, gdyż jest ona ukryta w gotowych produktach. W ten sposób spożywamy średnio 60 proc. soli.

Rozmawia Artur Wolski.

Czytaj także

Naukowcy ogłosili ranking najlepszych diet

Ostatnia aktualizacja: 08.06.2011 08:30
Za najlepszą uznano dietę DASH prowadzącą do obniżenia ciśnienia. Za nią usytuowała się dieta śródziemnomorska.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Odstaw solniczkę, nie jedz słodyczy (wideo)

Ostatnia aktualizacja: 07.07.2011 08:56
Dr Agnieszka Jarosz (Instytut Żywności i Żywienia): Powinniśmy ograniczać spożycie słodyczy i tłuszczu. Jedzmy jak najwięcej warzyw i owoców.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Nie jedz tyle soli!

Ostatnia aktualizacja: 07.07.2011 21:40
Mniej soli - to zalecenia lekarzy po analizie raportu dotyczącego spożycia soli w Polsce.
rozwiń zwiń