X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Nie jedz tyle soli!

Ostatnia aktualizacja: 07.07.2011 21:40
Mniej soli - to zalecenia lekarzy po analizie raportu dotyczącego spożycia soli w Polsce.
Audio

Według  Światowej Organizacji Zdrowia  przekraczamy aż trzykrotnie zalecane jej spożycie.

- Osoby, które spożywają zbyt dużo soli będą miały w przyszłości kłopoty z nadciśnieniem - przestrzega dr n. med. Krystyna Knypl, lekarz internista, ekspert Europejskiego Towarzystwa Nadciśnienia.

To, co bezpośrednio wsypujemy z solniczki do jedzenia, to zaledwie 40%, reszta pochodzi z pokarmów, które jemy jak np.  żółty ser, sery topione, wędliny, pieczywo, zupy błyskawiczne, napoje gazowane, proszki do pieczenia czy konserwanty.  

- Sól w jajecznicy możemy zastąpić np. duża ilością szczypiorku - mówi Joanna Brzezińska, dietetyk i kucharz. Przedstawia menu, które pozwolą nam jeść smacznie i zdrowo nie nadużywając chlorku potasu.

Czym skutkuje ciągle przedawkowanie soli w organizmie?

- Dochodzi do zatrzymywania wody i płynów wewnątrzustrojowych oraz rozwoju wielu chorób m. innymi: nadciśnienia tętniczego, udaru mózgu, zawałów serca, osteoporozy czy raka żołądka - tłumaczy dr Knypl. Ostrzega, że nawet nie soląc z solniczki możemy soli nadużywać, gdyż jest ona ukryta w gotowych produktach. W ten sposób spożywamy średnio 60 proc. soli.

Rozmawia Artur Wolski.

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Naukowcy ogłosili ranking najlepszych diet

Ostatnia aktualizacja: 08.06.2011 08:30
Za najlepszą uznano dietę DASH prowadzącą do obniżenia ciśnienia. Za nią usytuowała się dieta śródziemnomorska.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Odstaw solniczkę, nie jedz słodyczy (wideo)

Ostatnia aktualizacja: 07.07.2011 08:56
Dr Agnieszka Jarosz (Instytut Żywności i Żywienia): Powinniśmy ograniczać spożycie słodyczy i tłuszczu. Jedzmy jak najwięcej warzyw i owoców.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Nie jedz tyle soli!

Ostatnia aktualizacja: 07.07.2011 21:40
Mniej soli - to zalecenia lekarzy po analizie raportu dotyczącego spożycia soli w Polsce.
rozwiń zwiń