Tajemnice kuchni chorwackiej

Ostatnia aktualizacja: 15.12.2011 12:10
Pod względem kulinarnym Chorwacja to bardzo ciekawy kraj. To kocioł kulturowy, a w potrawach da się zauważyć wpływy różnych sąsiednich narodów.
Audio

W Chorwacji co innego je się nad morzem, a co innego w górach, choć często jedno jest niedaleko od drugiego. – Ale czy to nad morzem, czy to w górach – wszystkie smakują wspaniale – zapewnia Piotr Bikont, dziennikarz kulinarny.

Nad morzem je się przede wszystkim owoce morza, których jest w Chorwacji wyjątkowo dużo. Są tam widoczne silne wpływy kuchni włoskiej: ryby, małże, kalmary, ośmiorniczki, ostrygi, mule... W pamięci gościa radiowej Jedynki zapadły zwłaszcza kalmary, które – jak twierdzi – Chorwaci przyrządzają wspaniale. – Aby spróbować tych specjałów, trzeba jechać do Chorwacji poza sezonem – radzi dziennikarz. A to dlatego, że w sezonie jest tak dużo turystów, iż gospodarze nie mogą nastarczyć specjałów. Poza tym niektóre potrawy są sezonowe: w innej porze roku je się mule, a w innej – kalmary.

W górach są zupełnie inne zwyczaje żywnościowe. Tam zjada się to, co zostanie wyhodowane, a nie wyłowione. Rozpowszechniona jest technika pieczenia w popiele. Inaczej się je także w głębi kraju w okolicach Zagrzebia, gdzie da się zaobserwować wpływy kuchni austro-węgierskiej.

Na wysoką jakość kuchni chorwackiej wpływa fakt, że potrawy robi się z produktów wytworzonych przez siebie. – W górach w każdym gospodarstwie mają własną baraninę, własne figi suszone, własne wino – mówi w "Czterech porach roku" Piotr Bikont.  

Rozmawiali Sława Bieńczycka i Roman Czejarek.

(ag)

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Zupa w 10 minut na dobry początek dnia

Ostatnia aktualizacja: 30.11.2011 10:22
Zupa krem najlepsza na śniadanie, obiad i kolację, ale zapomnijmy o zupach gotowanych na mięsie czy na kościach – twierdzi dietetyczka Lidia Trawińska.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Sowa z książką w kuchni

Ostatnia aktualizacja: 02.12.2011 11:57
Polska kuchnia to daleko więcej niż schabowy z kiszoną kapustą – zapewnia mistrz kulinarny Robert Sowa.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Uwarz sobie kaszy. Na zimno

Ostatnia aktualizacja: 07.12.2011 12:34
Dr Anna Lewitt (trener żywienia): Najzdrowsze posiłki to te, które przygotowujemy dzień wcześniej. Dzięki nim tracimy na wadze.
rozwiń zwiń