X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Tajemnice kuchni chorwackiej

Ostatnia aktualizacja: 15.12.2011 12:10
Pod względem kulinarnym Chorwacja to bardzo ciekawy kraj. To kocioł kulturowy, a w potrawach da się zauważyć wpływy różnych sąsiednich narodów.
Audio

W Chorwacji co innego je się nad morzem, a co innego w górach, choć często jedno jest niedaleko od drugiego. – Ale czy to nad morzem, czy to w górach – wszystkie smakują wspaniale – zapewnia Piotr Bikont, dziennikarz kulinarny.

Nad morzem je się przede wszystkim owoce morza, których jest w Chorwacji wyjątkowo dużo. Są tam widoczne silne wpływy kuchni włoskiej: ryby, małże, kalmary, ośmiorniczki, ostrygi, mule... W pamięci gościa radiowej Jedynki zapadły zwłaszcza kalmary, które – jak twierdzi – Chorwaci przyrządzają wspaniale. – Aby spróbować tych specjałów, trzeba jechać do Chorwacji poza sezonem – radzi dziennikarz. A to dlatego, że w sezonie jest tak dużo turystów, iż gospodarze nie mogą nastarczyć specjałów. Poza tym niektóre potrawy są sezonowe: w innej porze roku je się mule, a w innej – kalmary.

W górach są zupełnie inne zwyczaje żywnościowe. Tam zjada się to, co zostanie wyhodowane, a nie wyłowione. Rozpowszechniona jest technika pieczenia w popiele. Inaczej się je także w głębi kraju w okolicach Zagrzebia, gdzie da się zaobserwować wpływy kuchni austro-węgierskiej.

Na wysoką jakość kuchni chorwackiej wpływa fakt, że potrawy robi się z produktów wytworzonych przez siebie. – W górach w każdym gospodarstwie mają własną baraninę, własne figi suszone, własne wino – mówi w "Czterech porach roku" Piotr Bikont.  

Rozmawiali Sława Bieńczycka i Roman Czejarek.

(ag)

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Zupa w 10 minut na dobry początek dnia

Ostatnia aktualizacja: 30.11.2011 10:22
Zupa krem najlepsza na śniadanie, obiad i kolację, ale zapomnijmy o zupach gotowanych na mięsie czy na kościach – twierdzi dietetyczka Lidia Trawińska.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Sowa z książką w kuchni

Ostatnia aktualizacja: 02.12.2011 11:57
Polska kuchnia to daleko więcej niż schabowy z kiszoną kapustą – zapewnia mistrz kulinarny Robert Sowa.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Uwarz sobie kaszy. Na zimno

Ostatnia aktualizacja: 07.12.2011 12:34
Dr Anna Lewitt (trener żywienia): Najzdrowsze posiłki to te, które przygotowujemy dzień wcześniej. Dzięki nim tracimy na wadze.
rozwiń zwiń