X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Magda Gessler: o tym, co jemy, decydują ludzie bez smaku

Ostatnia aktualizacja: 10.07.2012 10:00
Gość Jedynki podkreśla, że kucharze są takimi samymi twórcami jak malarze. Ale żeby tworzyć dobre, piękne, nowe smaki potrzebny jest talent. Jedni go mają, inni nie...
Audio
Magda Gessler - polska malarka, restauratorka, właścicielka i współwłaścicielka kilkunastu restauracji.
Magda Gessler - polska malarka, restauratorka, właścicielka i współwłaścicielka kilkunastu restauracji.Foto: magdagessler.pl

- W Lublinie przygotowywaliśmy kolację w restauracji i pewne danie bardzo się przypaliło młodym kucharkom. Rozpoznała to tylko jedna ze spożywających je osób, choć spalenizna i swąd były wyraźne - opowiada Magda Gessler. Z kuchnią jest jak ze sztuką: albo się ją czuje, albo nie.

Restauratorka przyznaje zarazem, że coraz więcej Polaków zwraca uwagę na to, co i w jaki sposób spożywa. Choć, jak podkreśla, całym światem, również tym kulinarnym, rządzą silniejsi. - Niezawsze rządzi smak. Czasami władzę mają ci, którzy mają mocniejsze lobby ekonomiczne. Tym samym to oni decydują w pewnym stopniu o tym, co my jemy. Nie chodzi o to, żebyśmy jedli to, co zdrowe, lecz to, co im się będzie opłacało - ubolewa.

Posłuchaj, czym Magda Gessler zaskoczyła Jacquesa Chiraca, który pewnego wieczoru odwiedził jej restaurację. Rozmawiał Michał Montowski.

(mb)

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Przysmak z chorych kaczek specjalnością Magdy Gessler?

Ostatnia aktualizacja: 21.08.2011 12:50
Sprzeciwiamy się promowaniu Foie Gras, które jest daniem sporządzonym z niewyobrażalnego bólu i cierpienia milionów ptaków rocznie - pisze fundacja Viva! I atakuję restauratorkę.
rozwiń zwiń

Czytaj także

A najlepsza europejska restauracja to...

Ostatnia aktualizacja: 27.02.2012 14:38
Słynny kulinarny przewodnik Michelin przyznał tylko jedno nowe trzygwiazdkowe wyróżnienie za ubiegły rok. Otrzymał je szef kuchni i właściciel restauracji w Alpach.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jak gotować, by zużywać mniej prądu?

Ostatnia aktualizacja: 05.03.2012 10:45
Przestrzegając tych zasad zaoszczędzisz na energii nawet tysiąc złotych.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Moda na tradycyjną polską kuchnię

Ostatnia aktualizacja: 09.03.2012 14:42
Sushi z ziemniakami, ogórkiem i śledzikiem? To raczej zakręcona kuchnia. Ale kuchnia ma być smaczna, Więc jeśli to sushi z ogórkiem jest smaczne, to czemu nie. A może stare polskie potrawy?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Student w połączeniu z kuchnią to wybuchowa mieszanka

Ostatnia aktualizacja: 24.04.2012 08:00
Niezdrowa, ale smaczna i przede wszystkim tania - razem z naszą reporterką Kasią Tarnopolską zgłębiliśmy tajniki kuchni studenckiej.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kuchnia wielkiej restauracji od kuchni

Ostatnia aktualizacja: 02.05.2012 17:09
Podobno w profesjonalnej restauracji najbardziej niezbędnymi przyrządami są łyżki i ...rózga. Żeby sprawdzić o co chodzi, razem z naszym reporterem Błażejem Prośniewskim zajrzeliśmy na zaplecze jednej z takich fabryk potraw.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Dowiedz się, jak ugotować coś z niczego

Ostatnia aktualizacja: 11.06.2012 10:30
13 czerwca do księgarń trafi nietypowy poradnik zatytułowany "Ekonomia gastronomia". Książka zawiera przepisy potraw, które można przygotować z resztek jedzenia.
rozwiń zwiń