X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Osy, pająki i koniki polne - przysmaki kuchni świata

Ostatnia aktualizacja: 03.08.2012 14:30
Prażone świerszcze, podpiekane karakany, larwy z odrobiną miodu – takie smakowite dania wcale nie są rzadkością. Zdaniem gościa Jedynki, Moniki Kuci, dziennikarski kulinarnej, aż 80 proc. ludzkości spożywa regularnie owady, np. smażone pasikoniki jedzą ludzie głównie w Tajlandii.
Audio
Osy, pająki i koniki polne - przysmaki kuchni świata
Foto: sxc.hu/cc

- Azja i Ameryka Południowa to kontynenty, na których chętnie i często je się owady, np. grillowane koniki polne, czy turkucie w ziołach – wymienia Kucia. – Tylko w kulturze zachodniej utarło się, że mucha w zupie jest czymś obrzydliwym.

Według Moniki Kuci nasz opór przed spożywaniem owadów to kwestia kulturowa i bardzo ciężko go przełamać. – Mamy przekonanie, że jak gdzieś są owady, od razu jest także brud i choroby – tłumaczy Kucia. – Tymczasem w punktu widzenia biologii białko owadzie jest nie tylko przyswajalne, ale także korzystne dla naszego zdrowia.

W Japonii sprzedaje się w puszkach całe osy, ze skrzydłami. Są też kandyzowane koniki polne. W Kambodży zaś na stołach lądują panierowane pająki. – Zwykle owady łączone są z czymś słodkim, np. miodem – opowiada gość Jedynki. – Bo podobnie jak krewetki, bardzo dobrze przyswajają różne smaki. Jeśli więc dodamy chilli, potrawa będzie ostra, jeśli coś słodkiego – będzie jak cukierek. Ich białko jest za to bardzo delikatne, więc można je przyrządzać na tysiąc sposobów.

Dowiedz się więcej o szokujących nierzadko sekretach kuchni świata, słuchając rozmowy z Moniką Kucią w "Lecie z Radiem".

(kd)

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Większość z nas zgrzyta zębami!

Ostatnia aktualizacja: 18.04.2012 11:18
Bruksizm to choroba cywilizacyjna, której podłożem są stres, napięcie i nadpobudliwość. Powoduje ona nieświadome zgrzytanie zębami i ich ścieranie, głównie podczas snu. O problemie opowiedziała w Jedynce lekarz stomatolog.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Epileptycy - ofiary uprzedzeń

Ostatnia aktualizacja: 09.07.2012 11:00
Jesienią ubiegłego roku Parlament Europejski wezwał wszystkie państwa członkowskie do przyjęcia ustawodawstwa chroniącego prawa chorych na padaczkę.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Prawdziwy facet powinien to zrobić

Ostatnia aktualizacja: 24.07.2012 13:13
Bądź mężczyzną - chroń zdrowie, pod takim hasłem Ministerstwo Zdrowia rozpoczęło program edukacyjny M 45+.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Już nie kupisz aspiryny w markecie?

Ostatnia aktualizacja: 02.08.2012 08:35
Obecnie wiele leków przeciwbólowych można dostać na stacjach benzynowych czy w sklepach spożywczych. Samorząd lekarski żąda jednak wprowadzenia zakazu sprzedaży leków poza aptekami.
rozwiń zwiń