Letnie smaki zamknięte w słoikach

Ostatnia aktualizacja: 06.08.2012 11:47
Maliny, wiśnie, truskawki, śliwki i morele. O tym, że wszystkie warto wpakować do słoika mówimy w "Lecie z Radiem".
Audio
Letnie smaki zamknięte w słoikach
Foto: wikipedia commons

Gdy jesienią, czy zimą, się taki słoik otworzy to wraca wspomnienie lata. Gość "Lata z Radiem" Małgorzata Świgoń z dwutygodnika Przyjaciółka przekonuje, ze przygotowanie przetworów nie jest ani trudne, ani czasochłonne. A nawet najlepsza konfitura ze sklepu to nie dorównuje własnoręcznie zrobionej.

Małgorzata
Małgorzata Świgoń


Wystarczy drewniana łyżka, garnek, trochę cuktu. Wybór owoców należy do tego, który będzie robił przetwory. - Wszystko zależy od tego, co lubimy - mówi Małgorzata Świgoń. U niej w kuchni zawsze muszą być przetwory z wiśni. Ekspert przyznaje, że owoce dżemy i konfitury są kaloryczne, ale z drugiej strony, przetworów nie je się łyżkami, a są one dodatkiem do sera, czy wypieków.
Małgorzata Świgoń podaje też przepisy na przetwory warzywne, w tym na pikle i ogórki konserwowane, ale w zalewie staropolskiej.
Posłuchaj całej rozmowy, w której są przepisy na przetwory z owoców i warzyw, w tym na wyjątkowy ser jabłeczny.
Rozmawiał Wiesław Molak.
(ag)

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Tajemnica dobrego zdrowia

Ostatnia aktualizacja: 13.03.2012 15:32
Odpowiednia dieta zapobiega wielu chorobom, a jedzenie warzyw i owoców zapobiega powstawaniu raka.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Pogardzany ziemniak nie jest zły

Ostatnia aktualizacja: 24.04.2012 15:32
Polacy jedzą dużo ziemniaków. Tradycyjny polski obiad bez ziemniaków się nie liczy. Wbrew obiegowym opiniom, ziemniak nie jest wcale taki tuczący.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Magda Gessler: o tym, co jemy, decydują ludzie bez smaku

Ostatnia aktualizacja: 10.07.2012 10:00
Gość Jedynki podkreśla, że kucharze są takimi samymi twórcami jak malarze. Ale żeby tworzyć dobre, piękne, nowe smaki potrzebny jest talent. Jedni go mają, inni nie...
rozwiń zwiń

Czytaj także

Karol Okrasa podpowiada jak przyrządzać ryby

Ostatnia aktualizacja: 23.12.2019 11:27
Najlepiej kupić rybę wypatroszoną. – Bo im wcześniej jest wypatroszona, tym ta świeżość jest zachowana dłużej. Ryba bardzo szybko się psuje – podpowiada Okrasa.
rozwiń zwiń