Robert Sowa zdradza swoje sztuczki kulinarne

Ostatnia aktualizacja: 07.09.2012 15:51
- Kurki najczęściej przyrządzam na patelni, szybko, prosto i smakowicie – mówił w radiowej Jedynce mistrz kulinarny Robert Sowa. Zdradził też kilka swoich przepisów.
Audio

Jak Rober Sowa przyrządza popularne grzyby? - Jeśli kurki, to najczęściej jest to patelnia i szybkie przygotowanie. Łyżka oleju rzepakowego, na tym smażymy kurki z niewielka ilością cebulki i z czosnkiem pokrojonym w plastry. Po dosłownie siedmiu minutach dodajemy łyżkę masła i dużo świeżej, siekanej pietruszki. Można też dodać pomidorów, do tego sól i świeżo mielony pieprz i gotowe – opowiadał w "Czterech porach roku” Sowa.

Kurki to też, jego zdaniem, idealny dodatek do zup. Natomiast na przykład borowiki Robert Sowa poleca szczególnie do polędwicy i drobiu. – Wykorzystuję je też do pasztetu, ale jako marynowane – zdradził.

O białych i czarnych pieczarkach oraz o tym, jak sprytnie można czyścić kurki, słuchaj w całej rozmowie z Robertem Sową. Poznaj tajniki kuchni mistrzów.

Rozmawiał Roman Czejarek.  

ei

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Od mozarelli do carpaccio: Robert Sowa i tajemnice kuchni włoskiej

Ostatnia aktualizacja: 10.05.2012 17:00
- Polaków można podzielić na dwie grupy: część uważa, że kuchnia włoska to tylko pizza, a druga – że to tylko makarony, czyli pasta – mówił w Czwórce znany mistrz sztuki kulinarnej, Robert Sowa. – A to przecież nieprawda.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Przepisy Roberta Sowy na upalne dni

Ostatnia aktualizacja: 10.07.2012 11:46
Mamy urlopy i wakacje, temperatura za oknem rośnie, a wraz z nią rośnie pragnienie. Nasz mistrz kulinarny radzi co pic w upały, żeby było smacznie i zdrowo.
rozwiń zwiń