Filmowa kuchnia. Przepis na kultowe danie

Ostatnia aktualizacja: 16.09.2013 15:11
- Gdy zobaczę w filmie kulinarną scenę, to biegnę do kuchni, bo muszę to danie przyrządzić. Z książkami jest lepiej, bo są w nich rozbudowane opisy. Z filmów często trzeba się domyślać, co było na talerzu - powiedziała w radiowej Jedynce Paulina Wnuk.
Audio
  • Paulina Wnuk o "Filmowej kuchni" (Jedynka/Lato z Radiem)
Shake Umy Thurman z filmu Pulp Fiction
Shake Umy Thurman z filmu "Pulp Fiction"Foto: PAP/Archiwum/MPTV

Paulina Wnuk jest autorką książki "Kuchnia filmowa", która przenosi nas w świat potraw z dużego ekranu. Napisała ją na podstawie swojego bloga "From movie to the kitchen", który otrzymał nagrodę Blog Roku 2012.

Paulina Wnuk przyznała w audycji "Lato z Radiem", że miłość do jedzenia i filmów narodziły się jednocześnie. - W dzieciństwie oglądałam z tatą filmy science-fiction. Z Gwiezdnych Wojen pochodzi przepis na niebieskie Mleko Bantha - powiedziała Wnuk. Podpatrywała też swoje babcie i mamę w kuchni.

Autorka książki "Kuchnia filmowa" szuka filmów, w których pojawia się jedzenie. - Gdy oglądam film to wręcz oczekuję na jedzenie. Notuję to, co zobaczę.  Zwracam uwagę na wszystkie kulinarne elementy jak np. spotkanie bohaterów w kawiarni - powiedziała Wnuk. Przyznaje też, że często jest tak, iż to czytelnicy  podpowiadają jej filmy i przepisy. - Duże powodzenie ma Harry Potter. Wszyscy czekają na sok dyniowy z tego filmu - powiedziała. Spotyka się też z propozycją soku z gumijagód  - Kiedyś wyruszę na ich poszukiwania i przygotuję ten magiczny sok - powiedziała Wnuk.

Jej zdaniem filmem, który powoduje, że po każdym obejrzeniu przybywa kilka kilogramów jest "Czekolada" z Juliette Binoche. - Rzędy kuszących czekoladek.  Gorąca czekolada z dodatkiem chilli. Trudno się temu oprzeć - powiedziała. Wymienia też filmy Quentina Tarantino w których pojawi się strudel z bitą śmietaną, ćwierćfunciak z serem oraz waniliowy shake za 5 dolarów.  Bardzo lubi też filmy Tima Burtona. W nich też znajduje kulinarne inspiracje np.  na przepis na paszteciki z mięsem oraz na koktajl krewetkowy.

W książce i na blogu są też przepisy, które nie pochodzą bezpośrednio z filmów, ale są nimi inspirowane np. sałatka z sercem wieprzowym z Hannibala. - Docelowo miał to być móżdżek, ale bardzo ciężko było mi go znaleźć w sklepach. Niektórych to przeraża, a innych zachwyca. Takie potrawy to kontrowersyjny temat - powiedziała.

Zdaniem Pauliny Wnuk polskie kino jest ubogie w kulinarne elementy. Można w nim jednak znaleźć kilka kultowych potraw i deserów np. ciastko W-Z z "Misia" i Krem Sułtański z "Dziewczyn do wzięcia". - Kremu sułtańskiego spokojnie można zjeść dwie porcie nie mdlejąc - powiedziała. Wspomina też o wielkich mięsnych ucztach z Krzyżaków i pieczonych kasztanach ze "Stawki większej niż życie". - Polecam, bo mają niesamowity smak - powiedziała autorka książki "Kuchnia filmowa"

Gdyby miała wybrać ulubiony przepis np. na danie na niedzielne popołudnie to poleciałby Wołowinę po burgundzku z filmu "Julie i Julia". - Ciężko opisać ten smak, ale długo pieczona wołowina z warzywami, w winie, z boczkiem to idealna propozycja - powiedziała. Prostszym przepisem jest spaghetti z klopsikami z "Zakochanego kundla" oraz chińskie pierożki z filmu "Kung-fu Panda". Na deser proponuje natomiast jabłka i gruszki pod kruszonką z filmu "Rzeź” Romana Polańskiego.

Z Pauliną Wnuk rozmawiała Karolina Rożej.

tj

Czytaj także

Colargol i Uszatek. Se-ma-for to Hollywood w skali mikro

Ostatnia aktualizacja: 20.08.2013 16:06
Dawno, dawno temu, gdy z małego ekranu nie straszyły dzieci japońskie potworki, mogliśmy podziwiać przygody kotów Filemona i Bonifacego, Misia Uszatka i Colargola. Filmy powstały w łódzkiej wytwórni filmów lalkowych i rysunkowych Se-ma-for.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Andrzej Wajda: Roman Polański od początku wyrastał ponad nasze kino

Ostatnia aktualizacja: 20.08.2013 22:32
- Bardzo często te scenariusze nie są tak oryginalne jak filmy, które potem oglądamy. Czyli niezależnie jaki materiał dostaje Polański, to rezultat jest bez porównania silniejszy, wyrazistszy, bardziej filmowy - mówił w Jedynce Andrzej Wajda.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kto zdecydował o kolorze płotu, który dzielił podwórka Kargula i Pawlaka?

Ostatnia aktualizacja: 23.08.2013 13:40
Kolorowanie starych filmów ma swoich zwolenników i przeciwników. Dyskusji nie podlega jedno: odtworzenie starych, autentycznych barw na taśmie filmowej jest niezwykle pracochłonne.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Karol Okrasa: nie ma zdrowych hot dogów

Ostatnia aktualizacja: 04.09.2013 22:11
- Hot dog składa się z dwóch podstawowych niezdrowych elementów: bułki i parówki - powiedział w audycji "Lato z Radiem" Karol Okrasa.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Festiwal w Gdyni. Owacja na stojąco dla Polańskiego

Ostatnia aktualizacja: 14.09.2013 08:46
W piątek wieczorem Roman Polański wziął udział w uroczystym pokazie jego komedii "Wenus w futrze", który zorganizowano na 38. festiwalu filmowym w Gdyni.
rozwiń zwiń