X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Kasze to prawdziwe bogactwo polskiej kuchni

Ostatnia aktualizacja: 06.09.2014 15:01
Jerzy Nogal - kucharz i rolnik - miłośnik zdrowych smaków poleca jedzenie kaszy, a zwłaszcza kaszy gryczanej.
Audio
  • Anna Popek poleca kasze (Sobota z radioą Jedynką)
Kasza gryczana
Kasza gryczanaFoto: Glow Images/East News

Ten rodzaj kaszy daje człowiekowi dużo energii i pozwala jednocześnie niszczyć zły cholesterol, reguluje poziom ciśnienia i wpływa na trawienie. - Wszystkie inne kasze przy regularnym spożywaniu również pozytywnie działają na nasz organizm - mówi gość radiowej Jedynki w rozmowie z Anną Popek. Kaszę tę powinny jeść osoby uczulone na gluten.
Ekspert kulinarny poleca jedzenie kaszy na śniadanie z mlekiem. Jego babcia okraszała jeszcze tak przyżądzoną kaszę słoniną i skwarkami, a on sam czasami je kaszę z mlekiem i smażoną szynką parmeńską.
Jerzy Nogal podaje też przepis na obiadowe wykorzystanie kaszy gryczanej. Przypomina, że węglowodany z kaszy uwalniają się powoli, więc w organizmie długo utrzymuje się stan sytości.
Rozmawiała Anna Popek.
(ag, pg)

Komentarze2
aby dodać komentarz
Sortuj: od najnowszegood najstarszego
fdfrychwald2014-09-08 08:53 Zgłoś
Ile minut trzeba czekać na moderatora?Pewnie wyszedł na kawę?
fdfrychwald2014-09-08 08:14 Zgłoś
Przeczytałem artykuł o jedzeniu kaszy.Kasza jest wartościowa dla naszego organizmu! To prawda! Chłopcy w więzieniach-jak wspominają-jedli kasze codziennie! Pamiętam przygotowaną przez mamę kaszę na gęsto i polaną tłuszczem ze słoniny i ze skwarkami.-Dobre jedzenie!Każdy jednak uświadamiał sobie ,że jedzenie kaszy było w okresie powojennym,przy brakach innej żywności. Potrawa ta nie była więc zadną atrakcją! A dziś też niwe jest! Zwracam uwage na pewnw wyrazenie w tym tu napisanym tekscie! "Kasza z mlekiem i smażoną szynką parmeńską"-osobliwe danie!I jaka dziwna łączność składników-mleko i smażona szynka! Ech,to chyba żart Autora! Takich potraw, w takiej kompozycji ,nie ruszyłbym! A co to za szynka parmeńska?-Z Parmy?To polskie szynki niby gorsze?Autor niestety nie ma racji.Kiełbasy i szynki włoskie nie są dla Polaków ,gdyż my mamy znacznie ,znacznie lepsze!

Czytaj także

Jedzmy to, na co jest sezon

Ostatnia aktualizacja: 01.02.2014 22:00
Kupując zimą nowalijki trzeba mieć świadomość, że pochodzą z produkcji szklarniowej i ich wartość odżywcza jest taka sobie. Anna Popek zachęca, by - przykładem naszych przodków - jeść produkty, które są w danej chwili świeże. Na przykład zrobić zupę z dyni i gruszki.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kuchnia staropolska i gęś gotowana w… tłuszczu

Ostatnia aktualizacja: 18.05.2014 17:55
Kuchnia staropolska była bardzo bliska kuchni francuskiej. Co więcej, Francuzi przejęli wiele naszych przepisów.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Anna Jurksztowicz poleca sałatkę peruwiańską

Ostatnia aktualizacja: 07.06.2014 14:53
Kiedy ktoś się odchudza, to wtedy właśnie powinien szczególną uwagę zwrócić na to, co je. Anna Jurksztowicz od 30 lat robi sałatę, której przepis zdradza słuchaczom radiowej Jedynki.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Przetwory mleczne najlepszym źródłem wapnia? Janusz Weiss sprawdza

Ostatnia aktualizacja: 03.09.2014 16:30
Zaniepokojony słuchacz poprosił o sprawdzenie, czy mleko w procesie pasteryzacji traci przyswajalny dla człowieka wapń. Jak podkreślił, świadczyć o tym może to, że mleczarnie rzadko podają na opakowaniu zawartość wapnia w produkcie.
rozwiń zwiń