Przepisy na sylwestrowe drinki

Ostatnia aktualizacja: 31.12.2011 12:52
Podczas sylwestrowej prywatki możemy podać gościom chipsy i słone paluszki, ale przyjemniej będzie podać coś oryginalnego i pochwalić się umiejętnościami kulinarnymi.
Audio

Na sylwestrowe prywatki organizowane w ostatniej chwili Małgorzata Świgoń z "Przyjacióki" poleca warzywno-owocowe musy. - Robi się szybko, a jest przy tym zdrowe i pięknie wygląda - mówi w radiowej Jedynce ("Cztery pory roku"). Mus robimy na bazie kefiru, można dodać różne dodatki, co kto lubi.

Egzamin zdają też bułeczki podgrzane w piekarniku i różne pyszności do smarowana - masło przyprawione wegetą, gałką muszkatołową, czosnkiem, różnymi ziołami. Bułka może być najzwyklejsza wrocławska, pokrojona na kromki, zapieczona na złoty kolor.

Jak ktoś nie chce bawić się w pieczenie, można zrobić koreczki, różne kombinacje w różnym smaku. Z suszonymi pomidorami, owocami, przetykane wędlinami.

W sytuacji beznadziejnej przyjęcie zawsze uratują jajka z majonezem posypane np. posiekanym szczypiorkiem.

Jeżeli ktoś ma w zamrażalniku ciasto francuskie, można je pokroić w kwadraciki położyć kawałek koziego sera z ziołami albo szpinak lub dynię i upiec w piekarniku.

W sylwestra powinno być jedno poważne danie. Dobry jest bigos, choć szybko go nie zrobimy. Chyba że został nam ze świąt. Ale może być makaron z różnymi sosami. Skrajnie prosty sposób to wlać na patelnię oliwę z oliwek, pokrojone suszone pomidory, oliwki, bazylię, cukier (dobrze, jak się trochę skarmelizuje), czosnek lub inne przyprawy. Robi się 5-7 minut.

Małgorzata Świgoń daje również przepis na dwa oryginalne drinki bezalkoholowe.

Drink czekoladowy:

- 100 ml mleka,

- 75 ml śmietanki 12- albo18-procentowej,

- 75 ml kefiru,

- ok. 15 gramów drobno posiekanych orzechów, migdałów, gorzkiej czekolady, rodzynek, daktyli, skórki pomarańczowej – co kto lubi.

- 40 gramów cukru pudru.

Mleko przegotować, ostudzić, dodać do niego śmietankę, kefir i cukier. Dokładnie zmiksować i pod koniec miksowania dodać bakalie. Udekorować czekoladą startą w wiórki.

Drink melonowy:

- 100 ml mleka,

- 2 łyżki soku z cytryny,

- 1 łyżka miodu,

- pół dojrzałego, obranego melona.

Miksuje się dokładnie do czasu, aż powstanie piana i wrzuca kilka kostek lodu.

Rozmawiała Karolina Rożej.

(ag)

Czytaj także

To Polacy wymyślili rybę po grecku, pierogi ruskie oraz rybę z frytkami...

Ostatnia aktualizacja: 26.11.2011 19:30
Goście radiowej Jedynki opowiadają o tajnikach kuchni swoich krajów. I zdradzają niektóre przepisy.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Uwarz sobie kaszy. Na zimno

Ostatnia aktualizacja: 07.12.2011 12:34
Dr Anna Lewitt (trener żywienia): Najzdrowsze posiłki to te, które przygotowujemy dzień wcześniej. Dzięki nim tracimy na wadze.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Przepisy na świąteczny stól

Ostatnia aktualizacja: 17.12.2011 14:15
Jak przygotować święta, by było smacznie i naprawdę niedrogo - radzili eksperci i dziennikarze Jedynki.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Robert Sowa i jego kulinarne świąteczne last minute

Ostatnia aktualizacja: 23.12.2011 09:30
Podczas wigilii na stołach dominują ryby. Mistrz kulinarny proponuje przygotować suma.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jak przyrządzić dietetyczne faworki?

Ostatnia aktualizacja: 29.12.2011 07:00
Faworki, zwane też chrustami i kreplami, są to chrupkie ciastka o słodkim smaku, w kształcie złożonej kokardki, smażone i posypane cukrem pudrem. Słowem: pyszności!
rozwiń zwiń