Przepisy na sylwestrowe drinki

Ostatnia aktualizacja: 31.12.2011 12:52
Podczas sylwestrowej prywatki możemy podać gościom chipsy i słone paluszki, ale przyjemniej będzie podać coś oryginalnego i pochwalić się umiejętnościami kulinarnymi.
Audio

Na sylwestrowe prywatki organizowane w ostatniej chwili Małgorzata Świgoń z "Przyjacióki" poleca warzywno-owocowe musy. - Robi się szybko, a jest przy tym zdrowe i pięknie wygląda - mówi w radiowej Jedynce ("Cztery pory roku"). Mus robimy na bazie kefiru, można dodać różne dodatki, co kto lubi.

Egzamin zdają też bułeczki podgrzane w piekarniku i różne pyszności do smarowana - masło przyprawione wegetą, gałką muszkatołową, czosnkiem, różnymi ziołami. Bułka może być najzwyklejsza wrocławska, pokrojona na kromki, zapieczona na złoty kolor.

Jak ktoś nie chce bawić się w pieczenie, można zrobić koreczki, różne kombinacje w różnym smaku. Z suszonymi pomidorami, owocami, przetykane wędlinami.

W sytuacji beznadziejnej przyjęcie zawsze uratują jajka z majonezem posypane np. posiekanym szczypiorkiem.

Jeżeli ktoś ma w zamrażalniku ciasto francuskie, można je pokroić w kwadraciki położyć kawałek koziego sera z ziołami albo szpinak lub dynię i upiec w piekarniku.

W sylwestra powinno być jedno poważne danie. Dobry jest bigos, choć szybko go nie zrobimy. Chyba że został nam ze świąt. Ale może być makaron z różnymi sosami. Skrajnie prosty sposób to wlać na patelnię oliwę z oliwek, pokrojone suszone pomidory, oliwki, bazylię, cukier (dobrze, jak się trochę skarmelizuje), czosnek lub inne przyprawy. Robi się 5-7 minut.

Małgorzata Świgoń daje również przepis na dwa oryginalne drinki bezalkoholowe.

Drink czekoladowy:

- 100 ml mleka,

- 75 ml śmietanki 12- albo18-procentowej,

- 75 ml kefiru,

- ok. 15 gramów drobno posiekanych orzechów, migdałów, gorzkiej czekolady, rodzynek, daktyli, skórki pomarańczowej – co kto lubi.

- 40 gramów cukru pudru.

Mleko przegotować, ostudzić, dodać do niego śmietankę, kefir i cukier. Dokładnie zmiksować i pod koniec miksowania dodać bakalie. Udekorować czekoladą startą w wiórki.

Drink melonowy:

- 100 ml mleka,

- 2 łyżki soku z cytryny,

- 1 łyżka miodu,

- pół dojrzałego, obranego melona.

Miksuje się dokładnie do czasu, aż powstanie piana i wrzuca kilka kostek lodu.

Rozmawiała Karolina Rożej.

(ag)

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

To Polacy wymyślili rybę po grecku, pierogi ruskie oraz rybę z frytkami...

Ostatnia aktualizacja: 26.11.2011 19:30
Goście radiowej Jedynki opowiadają o tajnikach kuchni swoich krajów. I zdradzają niektóre przepisy.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Uwarz sobie kaszy. Na zimno

Ostatnia aktualizacja: 07.12.2011 12:34
Dr Anna Lewitt (trener żywienia): Najzdrowsze posiłki to te, które przygotowujemy dzień wcześniej. Dzięki nim tracimy na wadze.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Przepisy na świąteczny stól

Ostatnia aktualizacja: 17.12.2011 14:15
Jak przygotować święta, by było smacznie i naprawdę niedrogo - radzili eksperci i dziennikarze Jedynki.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Robert Sowa i jego kulinarne świąteczne last minute

Ostatnia aktualizacja: 23.12.2011 09:30
Podczas wigilii na stołach dominują ryby. Mistrz kulinarny proponuje przygotować suma.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jak przyrządzić dietetyczne faworki?

Ostatnia aktualizacja: 29.12.2011 07:00
Faworki, zwane też chrustami i kreplami, są to chrupkie ciastka o słodkim smaku, w kształcie złożonej kokardki, smażone i posypane cukrem pudrem. Słowem: pyszności!
rozwiń zwiń