Zwierzęta, które zjadamy

Ostatnia aktualizacja: 22.10.2018 20:17
Świnie, kury i krowy każdego dnia lądują u nas na talerzu. W audycji rozmawiamy o ich osobowości oraz naszym stosunku do zwierząt hodowlanych.    
Audio
  • Zwierzęta, które zjadamy (Jedynka/Wieczór odkrywców)
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Pixabay

- Od dzieciństwa rodzice przekonują nas do tego, że jak nie będziemy jedli mięsa, to będziemy chorzy - mówi Adam Pluszka, redaktor i tłumacz książki Barbary King, "Osobowość na talerzu - kim są zwierzęta, które zjadamy".

Wbrew temu, co pokazują nam media, zwierzęta hodowlane trzymane są w niehumanitarnych warunkach.

- Proszę sobie przypomnieć wszystkie reklamy mleka, kiedy spotykamy na billboardach szczęśliwie krowy, które bujają się na hamaku, mają pod dostatkiem trawy. To wszystko kłamstwo - opowiada gość audycji.

Świnie są w pierwszej dziesiątce najbardziej inteligentnych zwierząt. Kury charakteryzują się świetną pamięcią, a krowy są niezwykle emocjonalne - nawiązują silne więzi ze swoimi dziećmi, zaprzyjaźniają się między sobą i tworzą hierarchiczne stado. Tymczasem w naszym języku istnieje wiele pejoratywnych określeń związanych ze zwierzętami, takich jak "ptasi móżdżek" czy "brudny jak świnia".  

- Staramy się uargumentować zjadanie świń - mówi. - Życzyłbym sobie, żeby każdy dowiedział się, jak wygląda przemysłowa hodowla - mówi.

Jaki wpływ na atmosferę ma przemysłowa hodowla zwierząt? Czy mięso jest dla nas zdrowe? W audycji także o kogucie, który przynosił radość mieszkańcom domu opieki. Zapraszamy do wysłuchania całego nagrania.

***

Tytuł audycji: "Wieczór odkrywców" w ramach pasma Eureka

Prowadzi: Krzysztof Michalski

Goście: Adam Pluszka (kulturoznawca, redaktor)

Data emisji: 22.10.2018

Godzina emisji: 19.07

kwh

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak