X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Ewa Wachowicz zdradza przepis na idealne świąteczne pierniki

Ostatnia aktualizacja: 19.12.2013 18:30
Ciasta i ciasteczka to, dla wielu smakoszy, najważniejszy element świątecznego menu. Jak im dogodzić? Mistrzyni wypieków Ewa Wachowicz radziła w radiowej Jedynce, jak przygotować święta na słodko.
Audio
  • Ewa Wachowicz radzi jak przygotować świąteczne wypieki (Cztery pory roku/Jedynka)
Ewa Wachowicz zna nie tylko przepisy na świąteczne słodkości, ale i sposoby, by wszystkie dania się udały
Ewa Wachowicz zna nie tylko przepisy na świąteczne słodkości, ale i sposoby, by wszystkie dania się udałyFoto: PAP/Stanisław Rozpędzik

Zdaniem Ewy Wachowicz najważniejsza w cieście na pierniki jest "baza", czyli przyprawy korzenne roztopione w maśle. - Do tłuszczu dodajemy gałkę muszkatołową, goździki, cynamon oraz pieprz i ziele angielskie - wyliczała. Uwaga! nie należy przesadzać z ilością mąki, jeśli do masy dodajemy małe jajka. Ciastka muszą też trochę dojrzeć, dlatego dobrze je upiec kilka dni przed podaniem.

Niestety zdarza się, że zachowując odpowiednie proporcje składników ciasta, pierniki po upieczeniu są twarde. Ewa Wachowicz radziła, by takie ciastka wyłożyć w garnku lub misce. - Między nie należy wstawić szklankę wypełnioną wodą i przykryć naczynie - tłumaczyła. Po kilku dniach, pod wpływem wilgoci, pierniczki staną się miękkie i równie smaczne.

Świąteczny
Świąteczny przysmak i ozdoba w jednym. W Boże Narodzenie pierniczków nie może zabraknąć

W audycji "Cztery pory roku" zdradziła też, jak nie przypalić karmelu. Należy zdjąć garnek z ognia, gdy tylko roztopiony cukier lekko zbrązowieje. - Dno naczynia jest jeszcze nagrzane i karmel z pewnością nabierze charakterystycznego smaku lekkiej spalenizny – zaznaczyła. Do karmelu można też dodać szczyptę soli, by uwydatnić smak słodyczy.

Mistrzyni kulinariów mówiła w radiowej Jedynce, że potrawy świąteczne przygotowuje sama, bo sprawia jej to wielką przyjemność. Dodała, że co roku eksperymentuje przygotowując nowy wypiek. W te święta na jej stole zagości ciasto czekoladowe przekładane masą serową.

Więcej porad kulinarnych Ewy Wachowicz znajdziecie w nagraniu rozmowy z Karoliną Rożej. Zapraszamy do wysłuchania audycji " Cztery pory roku ".

''

"Cztery pory roku" na antenie Jedynki od poniedziałku do piątku między godz. 9.00 a 12.00. Zapraszamy!

(pkur)

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Pierś z indyka w szafranie z sosem z pomarańczy

Ostatnia aktualizacja: 23.12.2010 14:16
To danie doskonałe na uroczysty świąteczny obiad. Nie wymaga wiele pracy i nie jest bardzo trudne. Aromat pomarańczy zaostrzy apetyt wszystkich domowników, a dzięki pysznemu sosowi dodamy i piersi z indyka soczystości.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Barszcz kontra grzybowa

Ostatnia aktualizacja: 22.12.2010 11:00
Zwolenników tych potraw pogodzić może trzeci gracz na wigilijnym stole, czyli rosół z karpia.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Od przyjemności jedzenia do rozkoszy wigilijnego stołu

Ostatnia aktualizacja: 23.12.2010 15:00
Na pytania dotyczące miejsca kuchni w kulturze narodowej odpowiadają Hanna Szymanderska i Agnieszka Kręglicka.
rozwiń zwiń

Czytaj także

"Nie ma dziś mody na książki kucharskie"

Ostatnia aktualizacja: 25.12.2012 19:00
Trudno byłoby przebrnąć przez świąteczne gotowanie bez książek kucharskich. – Przygotowujemy wówczas mnóstwo potraw, których na co dzień, przez cały rok, nie mamy okazji robić, np. mięs, czy wypieków – mówi Laura Osęka w Czwórce.
rozwiń zwiń