X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Ocean umiera. Nie kupuj zagrożonych wyginięciem gatunków ryb

Ostatnia aktualizacja: 27.01.2014 18:00
Lubisz ryby? Bądź ich świadomym konsumentem. Restauratorka Agnieszka Kręglicka - ambasadorka akcji Greenpeace "Dobra Ryba” - opowiadała, jak możemy pomóc w ochronie oceanicznej fauny.
Audio
  • Gość radiowej Jedynki Agnieszka Kręglicka o akcji Greenpeace (Cztery pory roku/Jedynka)
Ocean umiera. Nie kupuj zagrożonych wyginięciem gatunków ryb
Foto: Glow Images/East News

Rekin nie należy do ryb, które często goszczą na polskich stołach. Ale tuńczykiem, czy łososiem już nie pogardzimy. Lista naszych ulubionych ryb jest długa. Podobnie zresztą, jak ta zawierająca spis zagrożonych gatunków.

Każdy z nas osobno jest kroplą. Razem tworzymy ocean.

— Ryunosuke Satoro

- Są zagrożone ryby, których nie wypada jeść, np. tuńczyka błękitnopłetwego już nie powinniśmy kupować - mówiła Agnieszka Kręglicka w "Czterech porach roku" . Ta ryba, tak jak szereg innych gatunków, jest ofiarą "przeławiania". Najnowsze techniki połowu pozwalają m.in. na zarzucenie sieci o rozpiętości czterech boisk piłkarskich. W taki sposób pięćset ton ryb jest "wyrwanych oceanowi" za jednym zamachem! W pułapkę trafiają też mniej pożądane stworzenia np. delfiny. Te, po skrupulatnym sorcie, wracają w wielki błękit - martwe.

- Nowoczesne sposoby łowienia są groźne dla oceanu - podkreśliła rozmówczyni. Dodając, że takim samym zagrożeniem są hodowle ryb. Dla wykarmienia jednego kilograma łososia hodowlanego, trzeba poświęcić pięć kilogramów ryb dzikich. Dlatego gość Jedynki polecała ryby z tzw. ekstensywnej hodowli. - Norwegia stosuje bliską naturze hodowlę, jak najmniej szkodliwą - zaznaczyła.

Restauratorka radziła też, jak każdy z nas może przyczynić się do ochrony oceanicznej fauny. Organizacja Marine Stewardship Council przyznaje certyfikaty firmom, które łowią w sposób zrównoważony. Na opakowaniach niektórych produktów możemy znaleźć oznaczenie MSC. Mówiła też, aby kupować ryby, które szybciej dorastają do wagi handlowej, takie jak szprotki i makrele.

Z Jedynką zdrowiej >>> Słuchaj na moje.polskieradio.pl

Ponadto Greenpeace w poradniku  "Dobra Ryba” radzi jak "odławiać" ze sklepów te właściwe gatunki. Poradnik można ściągnąć ze strony organizacji greenpeace.pl

Zapraszamy do wysłuchani całej rozmowy z Agnieszką Kręglicką.

"Cztery pory roku" na antenie Jedynki od poniedziałku do piątku między godz. 9.00 a 12.00.

(pkur/tj)

Zobacz więcej na temat: ekologia zdrowie żywność
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Chcesz jeść zdrowo i nowocześnie? Sięgnij po ryby

Ostatnia aktualizacja: 18.01.2014 17:57
- Dorsze i śledzie to jedne z najzdrowszych ryb, o tej porze roku bardzo wskazane - zalecił szef kuchni Jarek Uściński i podał słuchaczom Jedynki przepis na pyszne danie.
rozwiń zwiń