X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Co powinien jeść prawdziwy mężczyzna? Dynię na ostro!

Ostatnia aktualizacja: 21.10.2014 12:38
Małgorzata Puzio, autorka książek kulinarnych, mówiła w "Czterech porach roku", że dynia ma kilkanaście odmian, które bardzo różnią się od siebie smakiem. Dobrze przyprawione, mogą bardzo smakować panom.
Audio
  • Co powinien jeść prawdziwy mężczyzna? Dynię na ostro! (Jedynka/Cztery pory roku)
Z dyni można przyrządzić wiele smacznych potraw
Z dyni można przyrządzić wiele smacznych potrawFoto: sxc.hu

Małgorzata Puzio polecała m.in krem z dyni Hokkaido, która jest stosunkowo mała i ma lekko orzechowy smak.
- Jak ją się kroi, to jest potwornie twarda, ale do zrobienia z niej kremu nie trzeba jej w ogóle obierać, ona bardzo szybko się rozgotowuje, wystarczy ją umyć. Ja ją duszę na patelni, na oleju, razem z porem, po to, by zaostrzyć smak - radziła Małgorzata Puzio. Podduszone na patelni warzywo należy następnie zalać bulionem. Można do tego dodać papryczki chili lub świeżo startej gałki muszkatołowej. Autorka mówiła, że jest to danie dla "prawdziwego mężczyzny", gdyż zawiera dużo cynku.
W "Czterech porach roku" opowiadała, że z dużej dyni można robić też "konfiturę prawdziwego mężczyzny". Można ją doprawić imbirem, ostrzejszą papryczką, a nawet dodać odrobinę syropu pomarańczowego. Tak przyrządzona znakomicie pasuje np. do kaczki.
Oczywiście, bardzo smaczne i zdrowe są też dynie w zalewie octowej.
W radiowej Jedynce Małgorzata Puzio mówiła też o odmianie dyni piżmowej, która wygląda jak "podłużna gruszka". - Dobrze faszeruje się ją mięsem, ryżem, bardzo szybko robi się miękka - oceniała.
A co z dynią odmiany makaronowej? O niej i o innych daniach z "jesiennych warzyw" posłuchaj w dźwięku.
Audycję prowadziła Małgorzata Raducha.
pp/ag

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Owoce i warzywa tańsze niż rok temu. Dzięki rekordowym zbiorom

Ostatnia aktualizacja: 03.10.2014 11:34
Za wiele warzyw i owoców płacimy mniej niż w ubiegłym roku o tej samej porze - wynika z danych rynku rolno-spożywczego w podwarszawskich Broniszach.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jemy coraz mniej ziemniaków, choć są coraz tańsze

Ostatnia aktualizacja: 09.10.2014 19:17
W latach 90. było to 140 kg na osobę, teraz nieco ponad 100 kg. Polacy jedzą coraz mniej ziemiaków. - Będziemy jeść jeszcze mniej - mówi w Polskim Radiu 24 Wiesław Dzwonkowski z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kończy się czas na przekazywanie owoców i warzyw na cele charytatywne

Ostatnia aktualizacja: 14.10.2014 13:14
Tylko do środy rolnicy, którzy ucierpieli na embargu rosyjskim, mogą przekazywać płody rolne na cele charytatywne. Bank żywności w Koszalinie dostał prawie 250 ton jabłek od sadowników z Mazowsza.
rozwiń zwiń