X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Dietetyczka radzi, jaki chleb jest najlepszy

Ostatnia aktualizacja: 08.04.2015 17:14
Mąka żytnia razowa, żytnia mąka pytlowa, sól, woda, zakwas. I już. Nic więcej do wypieku dobrego chleba nie potrzeba. Niby proste, ale to nie wszystko, aby chleb był zdrowy..
Audio
  • Dietetyczka radzi, jak rozpoznać zdrowy i dobrze upieczony chleb (Cztery pory roku/Jedynka)
Chleb ciemny na zakwasie bez dodatków to najzdrowsze pieczywo
Chleb ciemny na zakwasie bez dodatków to najzdrowsze pieczywoFoto: Polskie Radio

Jeśli sami nie chcemy chleba wypiekać w domu, choć coraz więcej Polaków to robi, to musimy pieczywo kupować w sklepie, piekarni, czy supermarkecie. Jak rozpoznać, czy pieczywo jest dobrej jakości?
- Niekoniecznie jest tak, że chleb żytni jest lepszy - tłumaczy dietetyczka. Zwraca uwagę, że znaczenie ma mąka, z jakiej go upieczono. Bo im grubiej zmielona mąka, tym lepiej dla zdrowia.
Gość Jedynki mówi, na co zwracać uwagę przy kupnie chleba, jak piekarze oszukują i czego dodają, żeby pieczywo, szczególnie ciemne lepiej wyglądało. Wyjaśnia, czy pęknięty bochenek świadczy o złej, czy o dobrej jakości pieczywa, a także, czy koniecznie trzeba używać drożdży do wypieku i czy ziarenka np. słonecznika na skórce chleba polepszają jego jakość.
***

Tytuł audycji: Cztery pory roku
Prowadził: Roman Czejarek
Gość: Gabriela Słonimska (dietetyczka)
Data emisji: 8.04.2015
Godzina emisji: 10.20

ag/tj

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Pieczywo jest źle oznaczone (Posłuchaj)

Ostatnia aktualizacja: 19.03.2010 15:45
Niemal 70% chleba ma nieprawidłowe oznaczenia. W związku z tym klient nie jest w stanie dowiedzieć się, co tak naprawdę kupuje.
rozwiń zwiń

Czytaj także

30 proc. chleba w Polsce powstaje w szarej strefie. Bez kontroli sanitarnej

Ostatnia aktualizacja: 09.04.2014 07:22
Dużym problemem dla rynku są piekarnie działające w tzw. „szarej strefie", które nieuczciwie konkurują bardzo niskimi cenami. Dziwi fakt, że problem jest znany od wielu lat i mówi się o nim przy każdej okazji, a nikomu nie zależy, aby się nim skutecznie zająć - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Janusz Kazimierczuk, prezes Spółdzielni Piekarsko-Ciastkarskiej w Warszawie.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Prawdziwy chleb bez glutenu: tylko nie z normalnej piekarni

Ostatnia aktualizacja: 26.04.2014 12:02
Dziś w Polsce można kupić każdy rodzaj pieczywa. Także alergicy uczuleni na gluten nie muszą rezygnować z chleba. Ale wcale nie jest łatwo taki wypiekać. Niewiele osób wie, że nie można go piec w normalnej piekarni.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Chleb, czyli jak zarabiać na najstarszym produkcie świata

Ostatnia aktualizacja: 13.03.2015 19:52
Już po raz drugi w Warszawie został zorganizowany Festiwal Chlebów Świata. Marek Traczyk, organizator Festiwalu, tłumaczy portalowi gospodarka.polskieradio.pl, że chleb występuje w kulturach na całym świecie pod różnymi postaciami, i warto poznać, i posmakować chleba z niejednego pieca.
rozwiń zwiń