X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Cukier krzepi, ale tylko powierzchownie

Ostatnia aktualizacja: 25.01.2017 19:48
- Cukrem organizmu nie odżywimy, bo nie ma witamin ani minerałów - mówi Gabriela Słowińska, dietetyczka.
Audio
  • Czym można zastąpić biały cukier? (Cztery pory roku/ Jedynka)
W audycji mówimy o tym, jak zaspokoić apetyt na słodycze, nie sięgając po biały cukier, czyli o wszelkich jego zamiennikach, takich jak np. syrop z agawy, stewia, lukrecja czy ksylitol
W audycji mówimy o tym, jak zaspokoić apetyt na słodycze, nie sięgając po biały cukier, czyli o wszelkich jego zamiennikach, takich jak np. syrop z agawy, stewia, lukrecja czy ksylitol Foto: Uwe Hermann via Foter.com / CC BY-SA

Przedwojenne hasło wymyślone przez Melchiora Wańkowicza mówiło, że cukier krzepi. Dietetyczka nie zgadza się z tym stwierdzeniem, zaznaczając, że pozyskana w ten sposób energia dostarcza nam jedynie przyjemności i kalorii, a nie wartościowych substancji odżywczych. - To pokrzepienie ma wyjątkowo powierzchowny charakter - podkreśla.

Gabriela Słowińska przyznaje, że w momencie energetycznego dołka, który większość z nas dopada około godz. 15-16, wiele osób sięga po coś słodkiego, co przez pewien czas działa pobudzająco. - Jest to jednak błędne koło, bo po godzinie "cukrowego haju" powraca senność i znowu sięgamy po coś słodkiego, by podnieść poziom glukozy. To niestety prosta droga do cukrzycy, nadwagi i insulinooporności - mówi dietetyczka.

Miód jest dobrym zamiennikiem dla cukru, ale nie nadaje się dla osób z cukrzycą i nadwagą. W audycji wyjaśniamy, dlaczego i mówimy o innych słodzikach.

***

Tytuł audycji: "Cztery pory roku"

Prowadzi: Małgorzata Raducha

Gość: Gabriela Słowińska (dietetyczka)

Data emisji: 25.01.2017

Godzina emisji: 10.20

sm/mg

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Przysmak nie tylko na lato. Jak powstają dobre lody?

Ostatnia aktualizacja: 25.08.2016 09:45
Na przestrzeni lat zmieniła się technologia i produkcja lodów. Producenci zaskakują nas coraz bardziej oryginalnymi smakami.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Niby podobne, a jednak inne. Różne typy cukrzycy

Ostatnia aktualizacja: 25.11.2016 09:00
- Gdy dziecko ma cukrzycę, to tak naprawdę choruje cała rodzina. Jest to bardzo trudna i obciążająca psychicznie dolegliwość - mówi Monika Zamarlik, prezes Ogólnopolskiej Federacji Organizacji Pomocy Dzieciom i Młodzieży Chorym na Cukrzycę.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Cukier niejedno ma imię. Pod jakimi nazwami kryje się na etykietach?

Ostatnia aktualizacja: 25.11.2016 14:50
Gdy mówimy o cukrze, mamy na myśli głównie drobne, białe kryształki znajdujące się w cukiernicach w większości domów. Kupujemy go w pierwszym napotkanym sklepie i dodajemy do herbaty, kawy, ciast i dań na słodko. Nazw cukru jest jednak znacznie więcej, a pod niektórymi kryją się substancje otrzymywane chemicznie. Aby łatwiej zidentyfikować jego występowanie, należy szukać na etykietkach następujących nazw:
rozwiń zwiń