Na zakwasie, bez glutenu czy jasne. Nasz chleb powszedni

Ostatnia aktualizacja: 10.02.2017 17:45
- Żadna skrajność nie jest dobra. Jeśli rano zjemy dwie kanapki i wieczorem kolejne dwie, to są to dobre proporcje, ale nie może być tak, że dwie trzecie talerza to pieczywo - mówi dietetyczka, Alicja Kalińska.
Audio
  • Dietetyk wyjaśnia, jak wybierać pieczywo (Cztery Pory Roku/ Jedynka)
Lepsze od jasnego pieczywa jest ciemne, ale nie to z dodatkiem karmelu. Zawsze przed zakupem pieczywa warto sprawdzić skład
Lepsze od jasnego pieczywa jest ciemne, ale nie to z dodatkiem karmelu. Zawsze przed zakupem pieczywa warto sprawdzić składFoto: Benediktv via Foter.com / CC BY

Specjalistka poleca, by kupując pieczywo, starać się je urozmaicać. Raz kupować samo ziarno, bez składu mąki, a kiedy indziej graham albo bagietkę. Produkty zapakowane w folię mają dodane konserwanty, spulchniacze i polepszacze, więc dietetyk poleca jeść świeże pieczywo.

- Najlepiej sprawdzić na opakowaniu i to nie tylko reklamowym to, co jest napisane drobnym maczkiem. Dobry chleb powinien mieć mąkę, wodę, sól, zakwas i dodatek ziaren. Lepiej unikać spulchniaczy, bo w ciągu roku zjadamy bardzo duże ilości dodatków do żywności - wyjaśnia dietetyk.

Jak dodaje, warto mieć swoją piekarnię, odwiedzać ją częściej i wybierać produkty "z metra". Mówimy o pieczywie z dodatkiem ziaren i np. ziół, opowiadamy, czy lepsze są te pieczone na zakwasie, jasne czy ciemne, a może bezglutenowe. Więcej o chlebie w nagraniu audycji.

***

Tytuł audycji: Cztery pory roku

Prowadzi: Roman Czejarek

Gość: Alicja Kalińska (dietetyczka)

Data emisji: 10.02.2017

Godzina emisji: 9.22

sm/ab

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Najnowsze badania są jednoznaczne - żywność ekologiczna jest zdrowsza

Ostatnia aktualizacja: 07.03.2016 15:57
Lepiej wydać na piekarza niż na lekarza - głosi stare przysłowie. Ekspert przekonuje w Jedynce, że, idąc tym tropem, lepiej wydać więcej na produkty ekologiczne, bo są zdrowsze
rozwiń zwiń

Czytaj także

Prosty przepis na najlepsze śniadanie dla dziecka

Ostatnia aktualizacja: 01.09.2016 09:00
- Domowe śniadanie wymaga zaangażowania, ale jest to inwestycja w nasze zdrowie i relacje - podkreśla kucharz, Grzegorz Łapanowski.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Radzimy: jak czytać etykiety na produktach żywnościowych

Ostatnia aktualizacja: 02.02.2017 22:00
Nie wiesz, co oznaczają skomplikowane nazwy i symbole na etykietach żywności? Posłuchaj audycji Pogotowie Konsumenckie. W programie eksperci: Paulina Gąsiewska (Instytut Żywienia i Żywności), Dariusz Łomowski (Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów) doradzali, na co zwracać uwagę robiąc zakupy.  
rozwiń zwiń