Od indiańskiej "gorzkiej wody" do mlecznej tabliczki

Ostatnia aktualizacja: 12.04.2017 12:30
W Dniu Czekolady prześledziliśmy historię jednego z największych smakołyków wszechczasów. Jego pierwotna wersja raczej by nam nie posmakowała...
Audio
  • Janusz Profus i smakowita historia czekolady (Cztery pory roku/Jedynka)
Janusz Profus, maestro czekolady
Janusz Profus, maestro czekoladyFoto: Wojciech Kusiński/PR

Pra-czekolada była niezwykle gorzkim napojem wymyślonym przez Indian i przywiezionym do Europy przez Hiszpanów. Współczesnym naukowcom udało się odtworzyć jej smak. - Anglicy pobrali próbki z grobowców Majów i stworzyli recepturę na "gorzką wodę" (tak pierwotnie nazywano wyrób z ziaren kakaowca). W smaku była ona bardzo nieprzyjemna, goryczkowata - mówi Janusz Profus, cukiernik, maestro czekolady.

W kolejnych wiekach Europejczycy starali się poprawić smak czekolady, dodając do niej wanilię i miód. Wciąż była ona jedynie napojem, a wersja w tabliczkach powstała na potrzeby armii szwajcarskiej dopiero 250 lat temu.

Kto jako pierwszy dodał do czekolady mleko? Która czekolada jest najzdrowsza i dlaczego? Jaka jest słodka alternatywa dla osób uczulonych na kakao? O tym w nagraniu audycji.

***

Tytuł audycji: Cztery pory roku

Prowadzi: Małgorzata Raducha

Materiał przygotował: Wojciech Urban

Gość: Janusz Profus (cukiernik, maestro czekolady)

Data emisji: 12.04.2017

Godzina emisji: 10.18

mg/pg

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Cukier krzepi, ale tylko powierzchownie

Ostatnia aktualizacja: 25.01.2017 19:48
- Cukrem organizmu nie odżywimy, bo nie ma witamin ani minerałów - mówi Gabriela Słowińska, dietetyczka.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Na mleko, gluten i pył. Alergia dotyka co trzeciego Polaka

Ostatnia aktualizacja: 23.02.2017 17:56
- Alergia to choroba, którą nie do końca widzimy. Czasami, gdy są niewielkie objawy, powoduje ona szereg zaburzeń w naszym organizmie i w każdym wieku trzeba ją leczyć - opowiada alergolog Michał Sutkowski.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Zdrowsze zamienniki cukru czy produkty-pułapki? Czym są słodziki?

Ostatnia aktualizacja: 02.04.2017 07:00
Słodziki, co do zasady, to dobra alternatywa wobec cukru, który za wyjątkiem kalorii nie dostarcza niczego potrzebnego organizmowi. Słodzik słodzikowi jednak nierówny, a czasem czyhają w nich pułapki. Dowiedz się o nich, by w nie nie wpadać.
rozwiń zwiń