X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Od indiańskiej "gorzkiej wody" do mlecznej tabliczki

Ostatnia aktualizacja: 12.04.2017 12:30
W Dniu Czekolady prześledziliśmy historię jednego z największych smakołyków wszechczasów. Jego pierwotna wersja raczej by nam nie posmakowała...
Audio
  • Janusz Profus i smakowita historia czekolady (Cztery pory roku/Jedynka)
Janusz Profus, maestro czekolady
Janusz Profus, maestro czekoladyFoto: Wojciech Kusiński/PR

Pra-czekolada była niezwykle gorzkim napojem wymyślonym przez Indian i przywiezionym do Europy przez Hiszpanów. Współczesnym naukowcom udało się odtworzyć jej smak. - Anglicy pobrali próbki z grobowców Majów i stworzyli recepturę na "gorzką wodę" (tak pierwotnie nazywano wyrób z ziaren kakaowca). W smaku była ona bardzo nieprzyjemna, goryczkowata - mówi Janusz Profus, cukiernik, maestro czekolady.

W kolejnych wiekach Europejczycy starali się poprawić smak czekolady, dodając do niej wanilię i miód. Wciąż była ona jedynie napojem, a wersja w tabliczkach powstała na potrzeby armii szwajcarskiej dopiero 250 lat temu.

Kto jako pierwszy dodał do czekolady mleko? Która czekolada jest najzdrowsza i dlaczego? Jaka jest słodka alternatywa dla osób uczulonych na kakao? O tym w nagraniu audycji.

***

Tytuł audycji: Cztery pory roku

Prowadzi: Małgorzata Raducha

Materiał przygotował: Wojciech Urban

Gość: Janusz Profus (cukiernik, maestro czekolady)

Data emisji: 12.04.2017

Godzina emisji: 10.18

mg/pg

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Cukier krzepi, ale tylko powierzchownie

Ostatnia aktualizacja: 25.01.2017 19:48
- Cukrem organizmu nie odżywimy, bo nie ma witamin ani minerałów - mówi Gabriela Słowińska, dietetyczka.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Na mleko, gluten i pył. Alergia dotyka co trzeciego Polaka

Ostatnia aktualizacja: 23.02.2017 17:56
- Alergia to choroba, którą nie do końca widzimy. Czasami, gdy są niewielkie objawy, powoduje ona szereg zaburzeń w naszym organizmie i w każdym wieku trzeba ją leczyć - opowiada alergolog Michał Sutkowski.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Zdrowsze zamienniki cukru czy produkty-pułapki? Czym są słodziki?

Ostatnia aktualizacja: 02.04.2017 07:00
Słodziki, co do zasady, to dobra alternatywa wobec cukru, który za wyjątkiem kalorii nie dostarcza niczego potrzebnego organizmowi. Słodzik słodzikowi jednak nierówny, a czasem czyhają w nich pułapki. Dowiedz się o nich, by w nie nie wpadać.
rozwiń zwiń