Zielenina na talerzu w wykwintnym wydaniu. Jadłonomia odczarowuje warzywa

Ostatnia aktualizacja: 31.05.2017 17:41
- Na początek warto otworzyć głowę i zadawać sobie pytania, by podważyć dotychczasowy styl gotowania. Uwielbiam koperek na ziemniakach, ale nie jest to jedyna kombinacja, jaką możemy z nich zrobić - mówi autorka bloga o kuchni roślinnej Jadłonomia, Marta Dymek.
Audio
  • Marta Dymek opowiada o kuchni roślinnej (Cztery Pory Roku/ Jedynka)
Kuchnia roślinna nie jest droższa od tej z mięsem, szczególnie jeśli oprzemy ją na sezonowych warzywach i owocach
Kuchnia roślinna nie jest droższa od tej z mięsem, szczególnie jeśli oprzemy ją na sezonowych warzywach i owocachFoto: Africa Studio / Shutterstock

Wyd. Marginesy Wyd. Marginesy

Marta Dymek przyznaje, że dużą rolę w kuchni odgrywają przyprawy, a w aspekcie ich wykorzystania jesteśmy bardziej kreatywni niż dawniej. - Coraz śmielej eksperymentujemy, sięgamy po nieoczywiste dodatki do potraw i lubimy gotowanie. Tym, którzy nie wiedzą, jak odczarować warzywa i co z nimi zrobić można pomóc i pokazać, że dobre i znane warzywa można zrobić na setki nowych sposób - opowiada autorka Jadłonomii.

Klasyczną mizerię ze śmietaną czy octem Marta Dymek proponuje zamienić na jej koreańską wersję, zanurzoną w ostrej papryce, sosie sojowym i oleju sezamowym. Ogórki, poza szybkimi sałatkami, specjalistka od kuchni roślinnej poleca przygotować we wszelkiego rodzaju chłodnikach, np. roztartych z awokado, melonem czy z nutą limonki i chili. - Ogórki choć często pojawiają się w naszej kuchni, to jednak dość monotonnie, a można je przecież przetwarzać na różne sposoby - dodaje.

Sposobem na buraki może być upieczenie tego popularnego i lubianego w Polsce warzywa korzennego. O tym, jak przekonać burakosceptyków do ich jedzenia i jaką metamorfozę przechodzą inne warzywa, gdy przygotujemy je według pomysłów Marty Dymek mówimy więcej w nagraniu audycji.

***

Tytuł audycji: Cztery pory roku

Prowadzi: Małgorzata Raducha

Gość: Marta Dymek (autorka najpopularniejszego bloga o kuchni roślinnej w Polsce Jadłonomia, autorka książek i telewizyjnych programów kulinarnych)

Data emisji: 31.05.2017

Godzina emisji: 9.22

sm/gs

 

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Smaczne i zdrowe koktajle warzywne

Ostatnia aktualizacja: 11.07.2016 15:02
- Warzywa są bardzo dobrym składnikiem koktajli, ponieważ w dużej mierze składają się z wody, często nawet w 90 procentach, więc nie musimy dodawać dodatkowo wody czy kefiru - mówi dietetyk Justyna Markowska.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Co jeść jesienią, żeby się rozgrzać?

Ostatnia aktualizacja: 20.10.2016 12:34
- Zrezygnowałabym już nieco z zimnych warzyw, na rzecz tych, które są podgotowane. Idealne na tę porę roku są gęste, kremowe zupy - mówi w "Czterech porach roku" Alicja Kalińska, dietetyczka.
rozwiń zwiń