Wyd. Marginesy
Marta Dymek przyznaje, że dużą rolę w kuchni odgrywają przyprawy, a w aspekcie ich wykorzystania jesteśmy bardziej kreatywni niż dawniej. - Coraz śmielej eksperymentujemy, sięgamy po nieoczywiste dodatki do potraw i lubimy gotowanie. Tym, którzy nie wiedzą, jak odczarować warzywa i co z nimi zrobić można pomóc i pokazać, że dobre i znane warzywa można zrobić na setki nowych sposób - opowiada autorka Jadłonomii.
Klasyczną mizerię ze śmietaną czy octem Marta Dymek proponuje zamienić na jej koreańską wersję, zanurzoną w ostrej papryce, sosie sojowym i oleju sezamowym. Ogórki, poza szybkimi sałatkami, specjalistka od kuchni roślinnej poleca przygotować we wszelkiego rodzaju chłodnikach, np. roztartych z awokado, melonem czy z nutą limonki i chili. - Ogórki choć często pojawiają się w naszej kuchni, to jednak dość monotonnie, a można je przecież przetwarzać na różne sposoby - dodaje.
Sposobem na buraki może być upieczenie tego popularnego i lubianego w Polsce warzywa korzennego. O tym, jak przekonać burakosceptyków do ich jedzenia i jaką metamorfozę przechodzą inne warzywa, gdy przygotujemy je według pomysłów Marty Dymek mówimy więcej w nagraniu audycji.
***
Tytuł audycji: Cztery pory roku
Prowadzi: Małgorzata Raducha
Gość: Marta Dymek (autorka najpopularniejszego bloga o kuchni roślinnej w Polsce Jadłonomia, autorka książek i telewizyjnych programów kulinarnych)
Data emisji: 31.05.2017
Godzina emisji: 9.22
sm/gs