X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Jaki olej do sałatki, a jaki do smażenia?

Ostatnia aktualizacja: 17.11.2017 13:50
- My codziennie potrzebujemy trochę tłuszczu w naszej diecie. Dietetycy wskazują, że ok. 25 proc. energii, którą dziennie dostajemy powinno pochodzić z tłuszczów - powiedział w radiowej Jedynce dr inż. Andrzej Janicki.
Audio
  • Jaki olej do sałatki a jaki do smażenia? (Cztery pory roku/Jedynka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Syda Productions/shutterstock.com/cc

Jak podkreślił gość radiowej Jedynki technolog żywności dr inż. Andrzej Janicki, tłuszcze roślinne mają przewagę nad tłuszczami pochodzenia zwierzęcego. Polecił, między innymi, olej rzepakowy, z pestek winogron i z pestek dyni.

- Gdy robimy sałatkę, do której chcemy dodać olej, to wybierzmy ten roślinny. Ale uwaga - na etykiecie powinna być informacja, że jest to olej do sałatek, nie do smażenia - wskazał. - Do smażenia nadają się olej rzepakowy i oliwa z oliwek - ale nie virgin, z pierwszego tłoczenia - zaznaczył.

Gość audycji "Cztery pory roku" przestrzegł przed nadmiernym spożyciem oleju palmowego. Dlaczego? Zapraszamy do wysłuchania całej audycji, w której dr inż. Andrzej Janicki wyjaśnił też, jaka jest różnica między tłuszczami nasyconymi i nienasyconymi. A co to są tłuszcze trans?

***

Tytuł audycji: Cztery pory roku

Prowadzi: Sława Bieńczycka

Gość: dr inż. Andrzej Janicki (technolog żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji)

Data emisji: 17.11.2017

Godzina emisji: 11.25

kk

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Nie tylko rogal świętomarciński. Menu na specjalne okazje

Ostatnia aktualizacja: 14.11.2017 12:11
- Święta, w całej Polsce, mają specyficzne menu. Często jest tak, że tylko w tym dniu się pewne rzeczy je - powiedziała w radiowej Jedynce Izabela Byszewska.
rozwiń zwiń