X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Pierwotnie rybą wigilijną był szczupak

Ostatnia aktualizacja: 18.12.2017 13:22
Przyzwyczailiśmy się do tego, że na świątecznych stołach króluje karp. Ale czy zawsze tak było? O znaczeniu ryb w polskiej kuchni XVII wieku w "Czterech porach roku" mówiły Paulina Szulist-Płuciniczak i Joanna Jaroć z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie.
Audio
  • Karp od niedawna jest główną rybą świąteczną (Jedynka/Cztery pory roku)
Mnogość sposobów przygotowania ryb świadczyła o zamożności
Mnogość sposobów przygotowania ryb świadczyła o zamożnościFoto: Shutterstock

Okazuje się, że karp nie zawsze grał pierwsze skrzypce.

- Kiedyś rybą podawaną na świątecznym stole był szczupak, nazywany rybą królewską. Była to ryba nierozdzielana, podawana w całości pieczona lub gotowana. Karp na stole wigilijnym pojawiał się jako ryba podrzędna. Podawano go na dwa sposoby: "na czarno", czyli w soku malinowym z dodatkiem powideł albo w formie zawiesistych sosów z dodatkiem dużej ilości przypraw - powiedziała Joanna Jaroć.

Okazuje się, że wbrew powszechnej opinii ryby nie zawsze były oznaką biedy.

- Znamy menu ostatniej wigilii króla Jana III Sobieskiego z 1695 roku. Okazuje się, że oprócz szczupaków i karpi na stole były też liny, łososie, śledzie i dorsze. Im więcej gatunków ryb, tym stół był bogatszy. Mnogość sposobów przygotowania ryb świadczyła o zamożności - powiedziała Paulina Szulist-Płuciniaczak.  

***

Tytuł audycji: Cztery pory roku

Prowadzi: Małgorzata Raducha

Gość: Paulina Szulist-Płuciniaczak i Joanna Jaroć (Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie)

Data emisji: 18.12.2017

Godzina emisji: 10.22

abi/kh

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

"Śląska Barbórka to nie polska Baśka. Na Śląsku Baśka mówiło się na krowę"

Ostatnia aktualizacja: 04.12.2017 11:29
Dla Ślązaków Barbórka nie jest dniem imienin św. Barbary, a świętem religijnym. O tym, jak tradycyjnie w kulturze śląskiej obchodziło się ten dzień, opowiedział w "Czterech porach roku" Marek Szołtysek, śląski dziennikarz, historyk, autor książek związanych z kulturą i kuchnią śląską.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Nie każdy gramofon to patefon

Ostatnia aktualizacja: 13.12.2017 12:10
Gramofony mają różne kształty i rozmiary. O tym, czym różnią się te urządzenia, mówił w rozmowie z Agnieszką Ciecierską Marcin Mikuła, kolekcjoner dawnych gramofonów.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Bądźmy razem w Święta

Ostatnia aktualizacja: 18.12.2017 12:33
Piękny stół, pyszne jedzenie i cała rodzina w komplecie. Zaczyna się rozmowa, drobne uszczypliwości, zaczepki, narzekania. Nie ma to jak rodzinne Święta... Jak uratować dobry, świąteczny nastrój?
rozwiń zwiń