Pierwotnie rybą wigilijną był szczupak

Ostatnia aktualizacja: 18.12.2017 13:22
Przyzwyczailiśmy się do tego, że na świątecznych stołach króluje karp. Ale czy zawsze tak było? O znaczeniu ryb w polskiej kuchni XVII wieku w "Czterech porach roku" mówiły Paulina Szulist-Płuciniczak i Joanna Jaroć z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie.
Audio
  • Karp od niedawna jest główną rybą świąteczną (Jedynka/Cztery pory roku)
Mnogość sposobów przygotowania ryb świadczyła o zamożności
Mnogość sposobów przygotowania ryb świadczyła o zamożnościFoto: Shutterstock

Okazuje się, że karp nie zawsze grał pierwsze skrzypce.

- Kiedyś rybą podawaną na świątecznym stole był szczupak, nazywany rybą królewską. Była to ryba nierozdzielana, podawana w całości pieczona lub gotowana. Karp na stole wigilijnym pojawiał się jako ryba podrzędna. Podawano go na dwa sposoby: "na czarno", czyli w soku malinowym z dodatkiem powideł albo w formie zawiesistych sosów z dodatkiem dużej ilości przypraw - powiedziała Joanna Jaroć.

Okazuje się, że wbrew powszechnej opinii ryby nie zawsze były oznaką biedy.

- Znamy menu ostatniej wigilii króla Jana III Sobieskiego z 1695 roku. Okazuje się, że oprócz szczupaków i karpi na stole były też liny, łososie, śledzie i dorsze. Im więcej gatunków ryb, tym stół był bogatszy. Mnogość sposobów przygotowania ryb świadczyła o zamożności - powiedziała Paulina Szulist-Płuciniaczak.  

***

Tytuł audycji: Cztery pory roku

Prowadzi: Małgorzata Raducha

Gość: Paulina Szulist-Płuciniaczak i Joanna Jaroć (Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie)

Data emisji: 18.12.2017

Godzina emisji: 10.22

abi/kh

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

"Śląska Barbórka to nie polska Baśka. Na Śląsku Baśka mówiło się na krowę"

Ostatnia aktualizacja: 04.12.2017 11:29
Dla Ślązaków Barbórka nie jest dniem imienin św. Barbary, a świętem religijnym. O tym, jak tradycyjnie w kulturze śląskiej obchodziło się ten dzień, opowiedział w "Czterech porach roku" Marek Szołtysek, śląski dziennikarz, historyk, autor książek związanych z kulturą i kuchnią śląską.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Nie każdy gramofon to patefon

Ostatnia aktualizacja: 13.12.2017 12:10
Gramofony mają różne kształty i rozmiary. O tym, czym różnią się te urządzenia, mówił w rozmowie z Agnieszką Ciecierską Marcin Mikuła, kolekcjoner dawnych gramofonów.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Bądźmy razem w Święta

Ostatnia aktualizacja: 18.12.2017 12:33
Piękny stół, pyszne jedzenie i cała rodzina w komplecie. Zaczyna się rozmowa, drobne uszczypliwości, zaczepki, narzekania. Nie ma to jak rodzinne Święta... Jak uratować dobry, świąteczny nastrój?
rozwiń zwiń