X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Nie wyrzucaj jedzenia, oddaj je głodnym

Ostatnia aktualizacja: 27.12.2017 12:00
Po Świętach zwykle zostaje nam sporo jedzenia, które niestety często ląduje na śmietniku. Tymczasem można przynieść je do Jadłodzielni i w ten sposób pomóc innym. I nie chodzi tu tylko o żywność w puszkach czy słoikach, ale także o świeże potrawy.
Audio
  • Karolina Hansen z Jadłodzielni o tym, co zrobić z nadmiarem jedzenia (Cztery pory roku/Jedynka)
Bydgoszcz, Jadłodzielnia WSG  Karmnik
Bydgoszcz, "Jadłodzielnia WSG – Karmnik"Foto: PAP/Tytus Żmijewski

- Dzielimy się tym, co ugotowaliśmy i nam zostało, ale nadal jest dobre, smaczne i zdrowe. Tak działa foodsharing - wyjaśnia Karolina Hansen z Jadłodzielni. 

Punktów, w których można zostawić żywność, w całej Polsce jest ponad 20, a w samej Warszawie - 9. Cała idea opiera się na anonimowości i jak najmniejszej ingerencji organizatorów. W wyznaczonych punktach stoją lodówki lub szafki, do których wkłada się przywiezione potrawy i z których się je zabiera. - Nie stoimy tam i nie kontrolujemy, kto i ile bierze. Poczęstować się może każdy. Możemy przywieźć swoje jedzenie i jednocześnie wziąć coś innego - mówi Karolina Hansen.

Pamiętajmy, by oddając żywność, upewnić się, że nie jest ona zepsuta. Z audycji dowiecie się, gdzie dokładnie znajdują się punkty Jadłodzielni.

***

Tytuł audycji: Cztery pory roku

Prowadzi: Małgorzata Raducha

Gość: Karolina Hansen (Jadłodzielnia)

Data emisji: 27.12.2017

Godzina emisji: 10.22

mg/ag

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Jadłodzielnia. Nie wyrzucaj jedzenia - podziel się!

Ostatnia aktualizacja: 14.04.2017 13:00
Okres świąteczny to czas spotkań przy suto zastawionych stołach. Ta wspaniała, rodzinna tradycja ma jednak swoją ciemną stronę - po Świętach śmietniki zapełniają się jedzeniem, którego zwykle kupujemy za dużo. Rozwiązaniem tego problemu są Jadłodzielnie.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Nie marnuj jedzenia! Podziel się z potrzebującymi

Ostatnia aktualizacja: 15.04.2017 09:00
- Jeżeli mamy za dużo jedzenia na stole, jeśli nie chce nam się go jeść, nie możemy go zamrozić, ani dać naszej rodzinie na wynos to możemy z nim zrobić coś innego. Możemy się nim podzielić z tymi, którzy również w święta są głodni - przypomina Maria Skołożyńska, organizatorka akcji "Podziel się posiłkiem z bezdomnym".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Banki Żywności zbierają dary dla potrzebujących

Ostatnia aktualizacja: 02.12.2017 10:00
W sklepach trwa przedświąteczna zbiórka produktów żywnościowych organizowana przez Banki Żywności. 55 tys. wolontariuszy w ponad 500 miastach zbiera żywność, która zostanie przekazana najbiedniejszym rodzinom w Polsce.
rozwiń zwiń