X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Słodkie życie bez cukru? To możliwe!

Ostatnia aktualizacja: 30.01.2018 14:15
Większość z nas nie potrafi sobie wyobrazić życia bez cukru. Można śmiało powiedzieć, że uzależniliśmy się od jego obecności w naszym codziennym życiu.
Audio
  • Słodkie życie bez cukru? To możliwe! (Cztery pory roku/Jedynka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Shutterstock.com

- Cukier jest nam bardzo potrzebny do życia. Jest to paliwo bez którego nie moglibyśmy funkcjonować. Jest paliwem dla naszego mózgu oraz dla wszystkich tkanek i komórek naszego organizmu - mówi w "Czterech porach roku" dietetyk Joanna Jaczewska-Szyc. - Problem z cukrem pojawia się w momencie, kiedy spożywamy go w nadmiarze, zwłaszcza jeśli spożywamy go w postaci słodyczy - dodaje.

Gość Jedynki zaznacza, że cukier powinniśmy dostarczać sobie przez cały dzień, ale powinien mieć on postać złożoną. - Tak by glukoza w naszym przewodzie pokarmowym była trawiona i dostarczana do krwiobiegu systematycznie - podkreśla dietetyk.

W jakich produktach znajdziemy cukier w postaci złożonej? Na czym polega obniżenie progu słodkości? Czy zamienniki cukru są zdrowe? Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy.

***

Tytuły audycji: Cztery pory roku

Prowadzi: Bogdan Sawicki

Goście: Joanna Jaczewska-Szyc (dietetyk, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, Instytut Żywności i Żywienia)

Data emisji: 30.01.2018

Godziny emisji: 9.21

kh

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Światowy Dzień Cukrzycy. "Objawy łatwo zlekceważyć"

Ostatnia aktualizacja: 14.11.2017 11:15
- Początek choroby jest kompletnie niedramatyczny - podkreślił w radiowej Jedynce prof. Leszek Czupryniak.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Zmiana wielkości opakowań i receptury, mniej kalorii, czyli jak producenci optymalizują żywność

Ostatnia aktualizacja: 06.12.2017 15:44
Jak zdrowiej żywić Polaków, na czym polega optymalizacji produktów żywnościowych oraz ograniczanie ich kaloryczności – o tym rozmawiała na antenie radiowej Jedynki Aleksandra Tycner.
rozwiń zwiń